„Според най-точните ни изчисления бизнесът в Европа ще се нуждае от 720 милиарда евро през тази година, за да покрие изгубената от пандемията ликвидност и да избегне вълна от фалити заради коронавируса.“

Това заяви днес изпълнителният зам.-председател на Ееврокомисията Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията.

Тя предложи създаването на Инструмент в подкрепа на платежоспособността. Очаква се той да помогне за преодоляването на социално-икономическите последствия от пандемията:

„Инструментът ще бъде фокусиран там, където бизнесът има най-голяма нужда от подкрепа в резултат на пандемията. Затова се фокусираме върху най-пострадалите страни членки и сектори и върху държавите, които имат най-малки възможности да осигурят подкрепа на капитала. Предлагаме да се мобилизират 300 милиарда евро за капиталови инвестиции в надежден бизнес чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Част от гаранциите ще бъдат налични още тази година. Това е временен инструмент, защото целта е да бъде в помощ на тази криза“, изтъкна Вестагер.

По-късно еврокомисарите Паоло Джентилони (икономика) и Тиери Бретон (вътрешен пазар) предложиха създаването на нов стратегически инструмент със същата цел. Той ще се нарича InvestEU.

„Под шапката на InvestEU първоначалното ни предложение предвиждаше 4 тематични прозореца, които вече получиха одобрението на законодателните органи. Това са устойчива инфраструктура, проучвания, иновации и дигитализация, малки и средни предприятия, социална инфраструктура и умения. Сега предлагаме почти удвояване на гаранциите на InvestEU - от първоначалните 38 милиарда на 75 милиарда евро с пети прозорец“, каза Джентилони.

Този прозорец ще се фокусира върху нуждите в бъдеще на европейската икономика и ще защитава стратегическата автономия на ЕС в ключови сектори.