Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекъсна днес отношенията на страната си със Световната здравна организация и съобщи, че ще отнеме специалния търговски статут на Хонконг, предадоха световните медии.

Драстичните решения означават нова ескалация на противопоставянето между САЩ и Китай, нова стъпка към международна изолация на Вашингтон и тежък удар по един от най-важните финансови и търговски центрове в света. СЗО губи годишно финансиране от над 400 млн. долара от САЩ в момент, когато е изправена пред предизвикателствата на новия коронавирус.

Тръмп каза, че САЩ ще отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг, защото Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

"Китай наруши обещанията си пред света за гарантиране на автономията на Хонконг", каза той на пресконференция в Белия дом.

Лишаването на Хонконг от статута на привилегирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер.

Тръмп обяви също, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация (СЗО) и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве.

Тръмп обвини СЗО, че не е извършила очакваните от нея необходими реформи, имайки предвид безпокойството на САЩ заради начина, по който е реагирала на пандемията от коронавируса, и се е предоверила на информацията, която е получавала от Китай.

"Прикриването от Китай на уханския вирус позволи заразата да се разпространи по целия свят", заяви американският президент.

"Ние подробно описахме реформите, които тя [СЗО] трябва да направи и се ангажираме с тях пряко, но те отказаха да действат", заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. „Тъй като те не успяха да направят поисканите и много необходими реформи, днес ще прекратим отношенията.“

САЩ са най-големият източник на финансова подкрепа за СЗО и се очаква тяхното напускане значително да отслаби организацията, припомни агенцията.

Тръмп каза, че китайските представители „игнорират“ задълженията си за отчетност пред СЗО и са я притиснали тя да заблуди света за първоначалното откриване на новия коронавирус и разпространението му.

Той отбеляза, че САЩ внасят около 450 милиона долара годишно в СЗО, докато Китай ѝ предоставя около 40 милиона долара.

Американският президент отдавна поставя под съмнение значението на ООН, изразява пренебрежение към важността на принципа за мултилатерализма, фокусирайки се върху стратегията си "Америка на първо място", отбелязва Ройтерс. От встъпване в длъжност на Тръмп САЩ излязоха от Съвета за правата на човека на ООН и ЮНЕСКО, оттеглиха се от глобалното споразумение за справяне с климатичните промени и от сделката с Иран, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Напрежението между Вашингтон и Пекин около Хонконг расте повече от година, след като Китай се опита да смаже продемократичните протести там и да засили контрола си върху бившата британска територия.

Вчера китайският Национален народен конгрес прие закон, който  ще позволи на Пекин едностранно да наложи свои закони за сигурността в Хонконг и да вкара там своите служби за сигурност. Това на практика отнема полуавтономията на града правото му да поддържа своя демократична политическа и правна система. 

Тръмп каза, че администрацията ще започне да премахва "пълния набор" от споразумения, които дават на Хонконг връзка с САЩ, която в континентален Китай отсъства, включително по отношение на търговията и екстрадицията. Той каза, че Държавният департамент ще започне да предупреждава американските граждани за заплахата от наблюдение и арест при посещение в града.

Президентът също така заяви, че САЩ ще преустановят влизането на някои китайски граждани. Той не предостави конкретни данни, но официалните лица заявиха тази седмица, че администрацията обмисля да изгони хиляди китайски студенти, записани в американски университети.