Над 40 000 ученици ще ходят на училище и през лятото, защото не са взели участие в онлайн обучението по време на епидемията от коронавирус. Това заяви днес пред бТВ образователният министър Красимир Вълчев, който беше поканен да коментира провеждането на днешната първа матура за зрелостниците, както и процеса по продължаване на обучението в условията на кризата. 

"1-2% от учениците не са участвали изобщо в онлайн обучението. 10% са участвали асинхронно, но предимно чрез социалните мрежи, но не и чрез образователните платформи. Тези деца сега ще доучат, ако не успеят да компенсират изоставането - ще останат в същия клас", обясни Вълчев. 

Около 90% от всички училища пък са успели да усвоят целия учебен материал, дори и темите, които не са заложени в конспекта за матурата. Допълнително забавяне е имало и заради грипната ваканция, която започна току преди коронакризата, но всеотдайната работа на учителите е успяла да компенсира доста от загубите, потвърди отново министърът. 

Според него не се очаква проблем при започването на новата учебна година и тя трябва да стартира по план на 15 септември. 

Що се отнася до днешната матура - по думите на министъра, организацията е добра въпреки странните и нови обстоятелства. 

"Имаме резерв от квестори на улилищно ниво - във всяка стая по двама. Дори един да не дойде, другият да може да поеме. Има камера във всяка една стая, която също е гарант срещу преписване. Имаме обаче достатъчно резерв от квестори на областно ниво."

Според Вълчев училищата са възможно най-безопасните среди, що се отнася до епидемиологични мерки. Дезинфекцирали се всеки ден и нямало опасност от заразяване. 

Той коментира и спорната тема с приема за тази година, който ще се случва чрез матурите и без изпити. Това породи брожения сред обществото, според което за някои специалности това не бива да се допуска - като за право и журналистика например. Според министъра обаче такъв тип прием няма да намали нивото на бъдещите студенти. 

"Зрелостният изпит по литература е достатъчно сложен. През миналата година едва 10% от учениците са били с отличен резултат от матурите, на кандидатстудентските изпити са доста повече."