България е въвела най-дълъг времеви срок в ЕС, за който може да бъде проверена законността за придобиване на имущество. Той е за период до 10 години преди предявяване на обвинение срещу собственика.

Това става ясно от представения днес доклад на Еврокомисията за прилагането на законодателството в страните членки при отнемане на незаконно придобито имущество.

Докато в България споменатият срок е 10 години, в останалите той е обикновено двойно по-кратък – до 5 години преди повдигането на обвинението.

Има и държави, които не са поставили времеви ограничения от този тип.

В документа се отбелязва, че за България, Румъния и Люксембург все още са в действие наказателните процедури заради липса на достатъчно данни за пълното прилагане на това законодателство.

България е сред страните, които пристъпват към отнемане на имущество при умишлени престъпления. В същото време повечето държави от ЕС предприемат тази мярка за всички престъпления, а Франция и Малта - когато осъдителната присъда е за лишаване от свобода от поне една година.

В повечето страни от ЕС, включително в България, отнемането на имущество е разрешено преди произнасянето на окончателна осъдителна присъда срещу обвиняемия. Само у нас и в Словения е възможно имущество да бъде отнето по гражданско дело, независимо дали е издадена влязла в сила осъдителна присъда.

България е сред многото държави от ЕС, които улесняват съда да се убеди дали дадено имущество е придобито от престъпна дейност. Страните членки налагат различни изисквания за определяне мащаба на разминаването между имущество и доходи при търсенето на произхода на средствата за придобиване.