Русия ще бъде готова да използва ядрено оръжие, ако такова или друго оръжие за масово поразяване бъде употребено срещу нея или нейните съюзници, а също и при неядрена агресия срещу Руската федерация, която би заплашвала съществуването на държавата и възможността за нанасяне на ответен ядрен удар.

Това се казва в подписан във вторник от президента Владимир Путин указ за основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране, качен на официалния руски портал за правна информация и цитиран от ТАСС и БТА.

Като условия за възможно използване на ядрено оръжие от Русия в документа се посочва постъпването на достоверна информация за старт на балистични ракети, атакуващи територията на Русия и (или) нейните съюзници, а също така употребата от противника срещу територията на страната и нейните съюзници на ядрено или друго оръжие за масово поразяване.

Освен това, Руската федерация ще бъде готова да използва ядрено оръжие, в случай че противникът въздейства върху нейни критично важни държавни и военни обекти, чието извеждане от строя ще доведе до срив на ответните действия на ядрените сили, и в случай на агресия с използване на обикновено оръжие, която би застрашила самото съществуване на руската държава.

В документа се казва още, че при необходимост президентът може да информира военно-политическото ръководство на други страни и международни организации за готовността да се използва ядрено оръжие, за прието решение за използване, а също за факта за използване на ядрено оръжие.

Сред основните военни опасности, които могат да прераснат във военни заплахи за Руската федерация, и за неутрализирането на които е необходимо ядрено сдържане, в документа се посочва и "създаването и разполагането в космоса на средства за противоракетна отбрана и на ударни системи".

Като такива основни военни заплахи за Руската федерация, и за неутрализирането на които е необходимо ядрено сдържане, в документа се посочва и разполагането от държави, разглеждащи Русия като потенциален противник, на системи и средства за противоракетна отбрана, крилати и балистични ракети със среден и малък обсег, на свръхпрецизно неядрено и хиперзвуково оръжие, на ударни безпилотни летателни апарати, на оръжия с насочвана енергия.