„Поразените“ на Теодора Димова получава наградата „Роман на годината“ в конкурса на Национален дарителски фонд „13 века България”. Книгата е посветена на времето непосредствено след 9 септември 1944 г. Три жени и едно дете разказват за сблъсъка си с овластеното зло. Изповедната форма и дълбоката емоция са форма на съхраняване на паметта за едно все още неосмислено докрай време на издевателства.

Романът на Теодора Димова е деветият лауреат на отличието, определен след гласуване на жури в състав: проф. д.ф.н. Боян Биолчев (председател), проф. д.ф.н. Амелия Личева, Здравка Евтимова, Атанас Капралов и Светлозар Желев.

„Поразените” спечели в конкуренцията на още пет номинирани книги – „Балкански ритуал“ на Георги Тенев, „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева, „Хроники на неведомото“ на Николай Терзийски, „Чекмо“ на Момчил Николов и „Чудовището“ на Владимир Зарев.

Наградата ще бъде връчена на 15 юни в Национален дарителски фонд „13 века България”, а връчването ще бъде показано във видеоизлъчване в сайта на фонда в рубриката „Неразказани истории”. На 8 юни там ще бъде представена и видеосреща разговор с журито за съвременните тенденции в българската литература и значението на наградата за развитието им.

"Площад Славейков"