Френският автомобилостроител "Рено" (Renault) обяви договор с няколко банки за гарантиран от френската държава заем на стойност 5 милиарда евро, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Кредитът може да се използва изцяло или отчасти и ще позволи да се осигурят нуждите от ликвидности на групата в контекста на безпрецедентната криза, посочват от "Рено" в комюнике.

В операцията, гарантирана 90 процента от френската държава, участват банките "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas), "Креди агрикол" (Credit Agricole), "Сосиете женерал" (Societe Generale), френското подразделение на Ейч Ес Би Си (HSBC) и "Натиксис" (Natixis).

Вчера генералният директор на "Рено" Жан-Доминик Сенар заяви пред радио Франс енфо, че правителството не е поставило някакви особени условия за предоставянето на кредита.

Той допълни, че възложените ангажименти ще бъдат изпълнени лесно.

Преди това министърът на икономиката Брюно льо Мер многократно е заявявал, че държавата ще постави редица строги изисквания към автомобилостроителя. Става въпрос за нормализиране на отношенията с подизпълнителите и намаляване нивата на въглеродните емисии на колите съгласно стандартите на ЕС.

Сенар потвърди, че остават в сила плановете на "Рено" за съкращаване на 4600 работни места във Франция.