Ресторантите и кафенетата отварят врати в Белгия на 8 юни, обяви премиерката Софи Вилмес след заседание на Националния съвет за сигурност.

Заведенията обаче ще работят при строги мерки за сигурност. Между масите ще трябва да има разстояние от метър и половина. Няма да се допуска обслужване на бара.

Забранява се ползването на менютата, а заведенията ще работят най-късно до 1 часа след полунощ. На маса могат да седят най-много 10 души.

Най-доволни от предстоящото отваряне са пивоварите и любителите на бирата. Десетки хиляди бирарии в цялата страна бяха принудително затворени повече от два месеца заради пандемията от коронавирус.

Очаква се да бъдат изконсумирани огромни количества от пенливата течност на 11 юни. Тогава е четвъртък - денят, в която бирата се предлага с намаление.

Клуб Z забеляза камиони да стоварват стотици бурета на площад "Люксембург" срещу Европарламента. На това място са едни от най-популярните бирарии в столицата на Европа.

Увеличава се и броят на хората, с които може да се общува, допълни Вилмес. Всеки ще може да има по-близки контакти с 10 различни хора седмично – извън тези от неговото семейство. Това правило важи за всеки човек. Т.е. всеки член на едно семейство може да контактува с по 10 души.

На 15 юни ще бъдат границите на Белгия ще бъдат отворени за страните от Европа, включително за Великобритания, но на реципрочен принцип.

От 1 юли се възстановяват културните дейности, като при тях също ще се спазват мерките за социална дистанция и ще е допустимо събирането най-много на 200 души. Тогава ще отворят врати и кината.