Президентът на Русия Владимир Путин отправи днес остри критики към властите в Красноярския край заради закъснялата им реакция на разлива на дизелово гориво в град Норилск и се възмути, че те са научили за инцидента от социалните мрежи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Защо органите на властта са научили за това едва след два дни? Ние какво, ще научаваме за извънредни ситуации от социалните мрежи, така ли? Вие там добре ли сте със здравето?", каза президентът по време на съвещание за ликвидирането на разлива. А когато губернаторът на западносибирския Красноярски край Александър Ус изнесе доклада си пред Путин, той раздразнено отвърна: "Какво - "Завърших доклада"? А какво да правим? Та вие сте губернатор!"

Държавният глава поиска доклад от ръководителя на ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компания, където на 29 май е станала разхерметизация на резервоар с дизелово гориво.
На съвещанието министърът на извънредните ситуации Евгений Зиничев предложи в района на аварията да бъде обявено извънредно положение на федерално ниво, с което Путин се съгласи. Директорът на федералната агенция Росприроднадзор Светлана Радионова съобщи, че около 6000 тона гориво са попаднали в почвата и още 15 хиляди във "водни обекти в района".