Чешката компания SAZKA, за която бизнесменът Васил Божков твърди, че е отправила оферта за покупка на 51% от „Национална лотария“, заяви за програма „Хоризонт“ на БНР, че е отправила необвързваща оферта. Според информацията на радиото обаче Божков е отказал офертата. 

От компанията са допълнили пред "Хоризонт", че не са имали възможност да видят никакви договори, свързани с „Националната лотария“ на Васил Божков и изобщо не се е стигнало до обичайната подробна проверка на потенциалната собственост и на продавача.

Припомняме, че по-рано сутринта Васил Божков пусна поредна порция от своите анимирани разкрития за предполагаемото му съглашение с властта за разпределенянето на печалбата от "Национална лотария". По картинката на Божков става видно, че именно SAZKA е предложила милиард лева за 51% от собствеността на лотарията. Малко по-късно пък при него дошъл министърът на финансите Владислав Горанов, който направо му предложил да отдаде част от собствеността на посочена от властта фирма. 

Чешката компания обаче обяснява днес, че е имала сериозни притеснения относно регулациите в сектора у нас. 

Отговорът не съдържа нито сума, нито детайли около комуникацията, осъществена на етап необвързваща оферта.

Компанията е сред най-големите лотарийни оператори в Европа и работи в Австрия, Чехия, Кипър и Гърция. От централата ѝ допълват, че всяка година проучват множество възможности за разширяване на бизнеса си на нови пазари.