Беларус и Унгария трябва да използват всички възможности за разширяване на стокообмена не само между двете страни, но и между двата съюза - Европейския съюз (ЕС) и Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Това заяви днес беларуският президент Александър Лукашенко на среща с премиера на Унгария Виктор Орбан, пристигнал в Минск на първо официално посещение, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Европейският съюз, където Унгария членува, е в хладни отношения с авторитарния режим на Лукашенко. Орбан, който е в дългогодишен конфликт с Брюксел по теми като върховенство на закона, демокрация и подялба на пълномощия между съюз и държави членки, отправя с посещението си поредно предизвикателство към Европа. Със сигурност визитата му ще предизвика вълна от критики, особено от ляво-либералния спектър, като се има предвид, че Лукашенко е приеман като "последния диктатор в Европа" по определението на бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Сегашният стокообмен между Беларус и Унгария е от около 255 милиона долара е далеч под възможностите на двете страни, смята беларуският лидер,  който в последните години се стреми да намали преобладаващата икономическа зависимост на страната си от Русия. Това е една от причините Лукашенко да смени вчера беларуското правителство, като стъпка към президентските избори през август, на които се надява да получи поредния си шести мандат.

"Добре познавам възможностите, потенциала и степента на сътрудничеството между Съветския съюз и Унгария през миналия век. Унгария е страна с най-високо ниво на развитие по силата на този огромен потенциал", заяви беларуският президент.
"Искам да ви поздравя. Вие отваряте за цял свят старите-нови маршрути след тази страшна, както ни се струваше, епидемия - посочи той пред Орбан. - И ми се ще да ви благодаря, че отваряте този маршрут с пристигането си в Беларус."

Беларус има всички белези на постсъветска диктатура, включително с цензура, репресии срещу опозицията и политически затворници. В сряда властите вкараха в затвора опозиционен лидер, за това че е участвал в протест с искане за участие на опозиционни кандидати в изборите.

Орбан изтъкна, че с визитата си той цели да установи сътрудничество; изрази и надежда, че посещението му "ще стане значима стъпка в развитието на двустранните отношения".

Стокообменът между Беларус и Унгария нарасна 1,3 пъти през 2019 г. и достигна 253,7 милиона долара. Беларуският износ за Унгария се увеличи почти 1,7 пъти, достигайки 131 милиона долара, уточнява ТАСС.

Беларус и Унгария са готови твърдо да реагират срещу "абсолютно безпрецедентните и нагли опити" за натиск отвън върху развитието на мирните им ядрени програми, заяви Лукашенко след преговори с унгарския си гост. Той говори за строежа на АЕЦ в Беларус и за изграждането на два нови енергоблока в унгарската АЕЦ "Пакш", пояснява агенцията.

По думите му Беларус и Унгария са се споразумели съвместно да отговарят адекватно и твърдо на тези опити, а Минск е готов да сподели с Будапеща своя опит в строителството на АЕЦ.

Беларус няма да допусне опити за влияние върху нейната енергийна политика отвън. Същевременно гарантираме, че тази политика винаги ще бъде насочена към максимална безопасност, откритост и прозрачност, заяви беларуският президент.

Минск ще полага всички усилия новата беларуска АЕЦ да работи не само за Беларус, но и за всички заинтересовани страни, каза Лукашенко. Той увери, че страната му е готова да приеме експерти от МААЕ, ЕС и други международни структури, за да се убедят, че изгражданата в Беларус атомна централа не заплашва нито местното население, нито съседните държави.

От ЕК за Клуб Z: Посещението не подлежи на санкции

Четирима граждани на Беларус са в санкционния списък на ЕС, но президентът Лукашенко не е сред тях, заяви специално за Клуб Z Петер Стано – говорителят на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Това означава, че среща с Лукашенко не подлежи на никакви европейски санкции, допълни Стано.

На санкционираните лица е забранено да стъпват на територията на ЕС. А граждани и фирми от Съюза нямат право да търгуват с тези хора, нито да ги финансират.

Отделно ЕС е наложил забрана цза Беларус да бъдат изнасяни оръжие и оболудване, което би могло да бъде използвано за репресии.