Легендарният аржентински футболен треньор Сесар Луис Меноти почина на 85-годишна възраст, предаде БТА, като цитира медиите в страната.

Меноти по прякор Ел Флако (Кльощавия) беше начело на националния отбор на Аржентина, когато той спечели първата си световна титла през 1978 г. „Албиселесте“ (бялосиният отбор), който бе домакин на турнира, победи на финала Нидерландия с 3:1 след продължения. Голямата звезда на Мондиала бе Марио Кемпес, а изгряващият едва 17-годишен тогава Диего Марадона отпадна в последния момент от състава да първенството.

Меноти бе треньор и на младежкия тим на Аржентина, който стана световен шампион година след мъжете, като победи СССР. Тогава за първи път светът видя Марадона в пълния му блясък.

От един месец насам Меноти е бил в болница с диагноза тежка анемия. В началото на април той бе опериран от флебит.

Сесар Луис Меноти е роден на 5 ноември 1938 г. в град Росарио. Освен на Аржентина, той е бил треньор на испанските „Барселона“ и „Атлетико“ (Мадрид).

Като футболист е играл за клубовете „Росарио Сентрал“, „Расинг“ и гранда „Бока Хуниорс“ в родината си. Състезавал се е в американския „Ню Йорк Дженерълс“. Изиграл е дори един мач за бразилския „Сантос“ на Пеле.