СИМОНА РУСЕВА

Оромен пожар, придружен с мощни експлозии, избухна в сградата на френското национално радио в Париж.

Огнената стихия е тръгнала от горните етажи, където в момента текат строителни и ремонтни работи. Екипите на 16 пожарни коли правели всичко възможно да загасят пламъците и да не допуснат те да обхванат цялата сграда.
За щастие няма съобщения за жертви и ранени.

“Надявам се стихията да бъде овладяна още днес”, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от агенциите.

“Отекват експлозии, носи се гъст дим”, съобщава редактор от “Франс 3”.

Сградата се намира на авеню "Кенеди" в югозападен Париж. Настанените в нея радиостанции “Франс енфо” и “Франс ентер” са преустановили излъчванията на програмите си за неопределено време.

Надявам се да възстановим предаванията си колкото може по-бързо, но сега най-важното е сигурността на хората”, обяви директорът на “Франс енфо” Лоран Гюмие.

Пожарникарите са успели да изведат стотици журналисти и административен персонал от горящата сграда. Не е настъпила паника.

“За 20 минути всички бяхме навън”, заяви редактор за уеб страницата “20 минути”.

Сигналните устройства, които при пожар автоматично би следвало да се задействат, не са били в изправност и така не е била подадена аларма за опасност”, посочва в онлайн изданието си в. “Паризиен”.

Ремонтът на сградата е вървял в график. Най-вероятно са се подпалили леки строителни материали, са първите предположения относно  причината за пожара.

Постройката “Мезон дьо ла радио”, известна сред французите заради формата си като “Кръглата къща”, от 2009 г. е в ремонт. Той трябва окончателно да приключи през 2016 г. 

Напълно готова обаче е била новата зала за концерти и други крупни прояви с 1460 места. За нейното официално откриване бяха насрочени няколко концерта за перода от 14 до 16 т. м. Все още не се знае дали музикалните празненства ще бъдат отменени.