От четири месеца депутатите живеят в пълен медиен комфорт, при който журналистите нямат достъп до тях, изолирани в специална зала, и дали една информация ще бъде сведена до обществеността, зависи изцяло от доброто желание на съответния народен представител. Той може да реши да говори пред медиите, а може и да не реши. А когато реши - то е, защото обикновено рискът от неудобни въпроси е минимизиран.

Дезинфекция на микрофоните.

Междувременно извънредното положение бе отменено и стана "извънредна епидемична обстановка". Министерският съвет започна да заседава отново физически присъствено, "маските паднаха" (в масовия случай), а затворените уж извънредно дискотеки бяха отворени няма и 24 часа по-късно след недоволство на собствениците на заведения - "за да имат децата бал". Затварянето им било "техническа грешка" оправдаха те властта тогава за взетото първоначално решение. С други думи: към днешна дата в кръчмата може за всички, в парламента не може за някои.

И въпреки това днес народното представителство се възмути, че и малкият останал достъп на журналисти в сградата на Народното събрание - разбирай, фоторепортерите имат право да снимат от балкона, а камерите "в кошарата" - ги поставя в некомфортна среда. Макар самите депутати да са в нарушение на законите.

Менда Стоянова днес. Маска - под брадичката.

Брожението дойде от редиците на левицата и бе посветено на снимките на депутати без поставени на лицето маски въпреки правилата, което им докара санкция от РЗИ. Чуха се обвинения като "медийна вакхканалия", "електронен терор" и "издевателства", като в резултат на публикуваните снимки и кадри на народните представители били нанесени "морални и други щети".

От ГЕРБ формално защитиха журналистите. Но неформално управляващата партия с най-много представителство в НС няма намерение да инициира промяна в сегашния режим на работа, при който същите тези журналисти наблюдават работата на парламента отстрани, имат забрана да стъпват в кулоарите и ако това случайно се случи, се налага намеса на администрацията на парламента, а понякога и на служителите на Национална служба за охрана.

Днешният парламентарен ден започна с декларация от депутата от левицата Валери Жаблянов по повода, като определенията, описани по-горе, дойдоха от именно от него. Все пак изявлението му беше от името на групата от БСП, а "по негова си процедура".

"Настоявам народните представители да бъдат защитени от подобни издевателства!", обяви Жаблянов (известен с оправдателната си за Народния съд реч от парламентарната трибуна). 

На Валери Жаблянов били нанесени "морални и други щети". Снимка БТА

И съзря световен заговор, при който "гигантски частни медии работят в моретата и в космоса". И това далеч надхвърляло възможността индивидуалният гражданин - депутат, министър, фелдмаршал или друг, да защити правата си.

Реши да отговори Тома Биков (ГЕРБ), за да обяви, че: "за съжаление или за щастие медиите са факт в една демократична държава". По думите му било нормално медиите да проявяват интерес как се спазват правилата в парламента, при положение че обикновените гражданите са глобявани при нарушаване на същите тези правила. "Категорично не сме съгласни с това, че медиите през ръководството на парламента трябва да бъдат ограничени. Не сте така чувствителни, когато медиите преследват нас (ГЕРБ)", заяви още Биков.

И припомни, че именно от левицата бяха против "запрещението" на журналистите в зала "Запад" на сградата.

"Сега наричате издевателство това, че са снимали в залата. Няма как ние да кажем на медиите кого да снимат и кого да не снимат", допълни Биков.

Импровизираните дебати приключиха с признанието на зам.-председателя на НС Емил Христов (ГЕРБ), че "сигналите, които НС излъчваше до момента, са неправилни, излишни и не ни правят чест".

"Патриотите" са дисциплинирани.

Правилата за медийна изолация на депутатите обаче остават. Те се удължават с всяко удължаване на извънредната епидемична обстановка, освен ако ръководството на парламента и съответно председателският съвет не реши друго, а проучване на Клуб Z показа, че никой няма намерение да отменя режима, действащ от март. С други думи - журналистите все така няма да имат достъп до народните представители поне до 15 юли. А през август депутатите се разпускат в заслужен летен отдих.