14:28 ч.: Президентът на Иран каза, че 25 милиона иранци са се заразили с коронавируса 

Иранският президент Хасан Рохани обяви в излъчена по телевизията реч, че 25 милиона иранци са се заразили с коронавируса, а за още 35 милиона има опасност да се заразят, предаде Ройтерс.
Рохани каза, че данните му се базират на нова информация на здравното министерство, но числата са много по-големи от официално оповестените 269 440 потвърдени случая. В речта си Рохани не каза нищо за това разминаване.
"По наши изчисления към момента 25 милиона иранци са се заразили с този вирус, а около 14 000 са изгубили живота си", отбеляза президентът. Възможно е още 30 до 35 милиона да са в риск, каза той и допълни, че над 200 000 души се намират в болница.

Министерството на здравеопазването съобщи днес за 188 нови смъртни случая през последното денонощие, с което починалите от коронавируса в страната са станали 13 979, предаде ТАСС.
Говорителката на ведомството Сима Садат Лари каза, че в последните 24 часа са установени 2166 нови случая и броят на заразените от началото на епидемията е нараснал на 271 606 души.
Иран, с население над 82 милиона души, е най-тежко засегнатата от епидемията страна в Близкия изток.
Според официалната статистика броят на заразените за денонощие е достигнал пик на 30 март, след което е започнал да намалява и на 2 май е спаднал до своя минимум (802 души). От 3 май този показател е започнал отново да нараства, а на 4 юни са регистрирани най-много нови случаи за ден - 3574. На този фон от 5 юли в страната беше въведено задължително носене на маски на обществени места.
На 15 юли президентът Рохани обяви, че в страната е започнала нова вълна на коронавируса.
От 11 април властите постепенно отменят ограничителните мерки. Повечето жители се върнаха на работа, работят търговските центрове, фризьорските салони и ресторантите. Отпаднаха също ограниченията за движение между провинциите с лични автомобили, в много градове отвориха отново джамиите.


4:18 ч.: Рекорден ръст на новите случаи на коронавирус в САЩ трето поредно денонощие 

Рекорден ръст на новите случаи на коронавирус е бил регистриран за трето поредно денонощие в САЩ, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.
Той е преброил за 24-часов период до 20.30 ч. източноамериканско време вчера (3.30 ч. българско време) днес 77 638 потвърдени заразени. С това общият брой на случаите в Съединените щати е достигнал близо 3,64 милиона.
927 човека са починали в страната от Ковид-19 през последното денонощие. С това общият брой на смъртните случаи в САЩ от причиняваното от новия коронавирус заболяване е достигнал 139 128.

Център за COVID-19 в Хомстед, Флорида. Снимка АП / БТА


По данни на американския университет заразените по света вече са над 14 милиона (14 037 021). Броят на починалите е надхвърлил 600 хиляди (600 665), съобщи ТАСС.
Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени и починали. От няколко седмици в страната се наблюдава скок на случаите в южната и западната част на страната, отбелязва Франс прес.
В четвъртък в окръг Лос Анджелис, щата Калифорния, бяха регистрирани рекордните над 4500 нови заразени.
В Тексас и Аризона властите поръчаха хладилни камиони, които да използват при превишаване на капацитета на моргите.
В Тексас бе регистриран мрачен рекорд - 174 починали с коронавирусна инфекция за едно денонощие. Общият брой на смъртните случаи в южния американски щат е достигнал 3735, предаде ТАСС, като се позова на местните здравни власти.
Те съобщиха за 10 256 нови заразени. Потвърдените случаи в Тексас вече са 307 572.
На този фон САЩ са разделени по въпроса дали хората да носят маска на обществените места и училищата да отворят. Щати и окръзи възприемат противоположни стратегии, в условията на скок на новите случаи, отбелязва Ройтерс.
Президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че не обмисля да издаде заповед за задължително носене на маска.

"Не, искам хората да имат известна свобода, а и не вярвам в (маските)", каза Тръмп в интервю, което ще бъде излъчено утре по телевизия Фокс нюз.

Отказът на мнозина американци да си слагат маска обаче лази по нервите на медиците. Над 1200 здравни работници, сред които 161 медицински сестри, са починали от коронавируса в САЩ, сочат данни на браншова организация.

"Всички казват, че (носенето на маска) нарушава тяхната свобода. Не предпазните колани не са задължителни, (за да нарушават вашата свобода), а за да ви спасят живота", каза Шарън Тейлър, 48-годишна медицинска сестра от Атланта. 


2:37 ч.: За първи път случаите на коронавирус по света се увеличиха с 1 милион за по-малко от 100 часа

За първи път случаите на новия коронавирус по света се увеличиха с 1 милион за по-малко от 100 часа, предаде Ройтерс, като се позова на свое преброяване въз основа на официални данни.
Общият брой на потвърдените заразени е надхвърлил 14 милиона.
Първият случай бе съобщен в Китай в началото на януари и бяха необходими три месеца, за да бъде преминат прагът от 1 милион. За сметка на това увеличаването на броя на заразените от 13 на 14 милиона отне само четири дни.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.