На първа инстанция бившият депутат и добрички лидер на ГЕРБ Живко Тодоров Мартинов бе осъден от Специализирания наказателен съд за изнудване на 2 години условно с 4 г. изпитателен срок.

Става въпрос за историята, наречена на шега първо в Клуб Z "Суджукгейт". Присъдата и съответната материална щета съдът обаче призна само за 1 тон суджук, отпадат обвиненията за още по 30 килограма филе "Елена" и пастърма.

"По отношение на останалите количества са налице само изявления на пострадалото лице, за които не са намерени доказатрества. Но са налице заплахи", прие днес съдът.

Скандалът бе презентиран публично на брифинг на 17 юли 2017 г. в момента, в който обществото настоятелно питаше предишния главен прокурор Сотир Цацаров защо името на Делян Пеевски не фигурира в над 1300 тома по делото "КТБ" (обвинителният акт бе изготвен от екипа на Иван Гешев, б.р.).

Явно целта на обвинението беше да илюстрира нещо като "чистене на къщичката" от страна на ГЕРБ, още повече че главният прокурор Цацаров изрично и дебело подчерта, че до министър-председателя суджуци не са достигали (а също и споменатите филета и пастърми, б.р.).

Извън тези "шеги и закачки" обаче случаят бе сочен като христоматиен пример за деребейство на местните "феодали", облечени във всичката власт, включитено на управляващата партия.

 

Оше повече че на подателя на сигнала Антон Проданов - собственик на месарски бизнес (към днешна дата - вече бивш), му се случиха освен очакваните "частни" проблеми като палене на коли, и мащабна офанзива от прокуратурата и местното РПУ.

Днес съдебният състав прие, че има неоспорими доказателства, че Мартинов е изнудвал месаря с множество закани и изрази като: 

"...Ще те съсипя... ще имаш големи проблеми... когато искам, ще те вкарам в ареста... Ако не му хареса (на Бойко Борисов, за когото се твърдяло, че е суджукът), си свършил" и т.н.

Има и свидетели, че са пренесли въпросния един тон деликатес на обща стойност 8870 лв. до местното политвеличие. Съдът обаче отхвърли общия иск от 36 168,20 лв., за които пострадалият твърди, че са щетите му след многократното и системно изнудване.

Смекчаващи обстоятелства са чистото съдебно минало на Мартинов, както и отличното му процесуално поведение. Мярката му "парична гаранция" днес бе измемена на най-леката - подписка. 

Иначе, като се брои процедурата по искане и сваляне на депутатския имунитет, внасянето на обвинителния акт в края на януари 2019 г. и пр., делото срещу Мартинов - по родните стандарти - направо "прелетя" през спесъда.

Присъдата подлежи на обжалване.