Реформаторският блок сяда днес на масата на преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство с шест имена за министри.

Както Клуб Z писа, днес евентуалните бъдещи коалиционни партньори трябва да се разберат за структурата на кабинета и за неговия състав.

Слухът отдавна спрягаше лидерката на Движение България на гражданите Меглена Кунева за поста външен министър. Именно това ще поискат днес от Блока за Кунева, въпреки че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов си харесвал настоящия служебен "дипломат номер едно" - Даниел Митов.  

Реформаторите ще настояват и поста министър на вътрешните работи да отиде при бившия шеф на НРС ген. Атанас Атанасов, в момента зам.-председател на ДСБ и депутат.

Имало вариант обаче от ГЕРБ да не искат да отстъпят силотъово ведомство. При такъв сценарий от Блока щели да предложат да вземат Министерство на здравеопасването, което да се оглави от Петър Москов, другият зам.-председател на ДСБ, също депутат. 

Реформаторите предлагат и лидера на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) Николай Ненчев за титуляр в Министерство на отбраната.

Зам.-шефът на СДС Румен Христов пък е в списъка за агроминистерството. Политологът проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на Блока пък е номинацията на реформаторите за образователното министерство.

На фона на музикалната престрелка между преговорния екип на Блока и ГЕРБ, породена от "номинацията" на лидера на ДСБ Радан Кънев за премиер, която дойде от Томислав Дончев (ГЕРБ), Кънев пък допусна, че все пак може да оглави кабинета.

Преди малко той написа в профила си във Фейсбук:

"И тъй като положението е повече от сериозно:

Тази сутрин проведох личен разговор с г-н Борисов. Изложих виждането си, че нито едно от предложенията на ГЕРБ не е най-доброто решение за премиер. Но тъй като споделям мнението, че нови избори са най-лошото решение, всички възможности трябва да бъдат обсъдени, нито една - прибързано отхвърлена. 

Възможно е, при ясно мнозинство и програма, РБ да приеме всяко предложение на ГЕРБ за министър-председател. Ако това предложение съм аз, бих приел само при ясна подкрепа на политическия съюз, в който участвам, и на семейството си".