Дивата свиня, която се прочу, след като открадна лаптоп в гора в Тойфелсзее до Берлин, а гол мъж я преследваше, за да си го върне, вече е с почти звезден статус. А около прасето, известно вече като Елза, и малките му се разгоря бурна обществена дискусия, след като горските власти намекнаха, че не им мислят доброто, разказва "Гардиън".

Комичната случка на нудист, тичащ след дивото прасе и двете ѝ отрочета, стана много популярна, след като беше запечатана на снимки, които бързо се разпространиха из социалните мрежи.

Актрисата и лайфкоуч Адел Ландауер засне преследването в Тойфелсзее, популярно място за плажуване в града, и качи снимките във фейсбук.

"Природата отвръща на удара!", написа тя, добавяйки, че мъжът приел всичко на шега.

"Той даде всичко от себе си", разказа още Ландауер, цитираната от Би Би Си. "След това му показах снимките, а той се смя доста и ми даде разрешение да ги публикувам."

Свинята Елза бързо изостави плячката си лаптоп, когато разбра, че не става за ядене.

На кадрите се виждаше как животните невъзмутимо и без никакъв страх се движат между кошниците за пикник и раниците на туристите, дошли да се изкъпят в езерото. Заради това лесничеи обявиха, че могат да представляват опасност за хората.

"Тази дива свиня и двете й малки са чести посетители в Тойфелсзее", обясни пред РББ Катя Камер, която e начело на горското стопанство в района на Грюневалд. "Загубили са всяко чувство за притеснение, през деня търсят храна там, където има къпещи се хора."

И каза, че те ще трябва да бъдат отстранени - бюрократичният начин да се отбележи, че ще бъдат убити.

Забележката на Крамер веднага предизвика бурна реакция и вече има група в защита на дивите животни Action Fair Play, която даже организира и протест пред сградата на горското стопанство в неделя.

Според защитниците на дивата свиня Елза животните не са нанесли никаква вреда, а мъжът дори си е взел обратно лаптопа.

Вече има и петиция, която зове за спасяването на "игривата, но миролюбива дива свиня".

Там се добавя, че Елза имала репутация, градена пред годините, че е приятелски настроена към туристите.

В потвърждение на това е и новото видео на Аделе Ландауер, на което дивите прасета се разхождат между плажуващите преспокойно.