Ураганът Лаура удари днес южното крайбрежие на САЩ с чудовищна сила, която го прави сравним с катастрофалната Катрина отпреди 15 години, предават американските медии.

Ураганът е от четвърта категория по петстепенната скала на ветровете на Сафир-Симпсън. Скоростта на вятъра е 150 мили (241 километра в час). Само 7 мили (11,3 километра) в час го делят от най-разрушителната пета степен. 

Стихия с такава сила отнася покриви на къщи, изтръгва дървета и стълбове и прекъсва електроснабдяването. Властите наредиха на над половин милион души по крайбрежието да се евауират и предупредиха населението, че дори масивно построени домове ще бъдат повредени.

Губернаторите на Луизиана, Тексас, Мисури и Флорида обявиха извънредно положение.

Рано тази сутрин ураганът достигна бреговете на Западна Луизиана и Тексас.

 

 

 

 

 

По пътя си към САЩ Лаура взе 20 жертви в Хаити и три в Доминиканската република и остави там над 1 милион души без ток.

Американските власти очакват катастрофални разрушения и наводнения в района на Мексиканския залив, където се преработва по-голямата част от петрола на САЩ и се добива една пета от него.

Метеорологичната прогноза е за дъжд от 127 до 254 литра на кв.м в източен Тексас и западна Луизиана. 

С Лаура тазгодишният сезон на ураганите в Атлантика отбелязва рекорд - 13 бури с имена за 3 месеца.

Те доведоха до намаляване на добива на петрол в залива с 82,4 на сто, или 1,5 милиона барела дневно, съобщи  американската Служба по безопасност и екологичен контрол. Преустановен е и 56,92 процента от добива на природен газ.