„Актът на Съединението е първото общо българско дело. Всички български граждани по онова време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че дори по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с избухването на въстанието. Обратно – в навечерието на Съединението българският народ е единен, както никога“. 

Това заяви за БНР президентът (1997-2002) Петър Стоянов. Именно по негово предложение през 1998 г. Съединението на Княжество България и Източна Румелия става официален празник в България с решение на Народното събрание (когато ОДС има пълно мнозинство - б.р.)

Стоянов припомня, че чрез една безкръвна революция, чрез общонароден подем България увеличава своята територия от 63 на 96 хиляди квадратни километра, което е повече, отколкото страната ни постига повече, отколкото в резултат на следващите четири войни, които води. 

Пловдивчани са били наясно – за да се обедини България, те е трябвало да дадат една болезнена жертва: правото да се наричат столичани, припомни той. Самият Стоянов е роден в столицата на Източна Румелия.

  

По думите му аналогиите между историята и днешния ден не са лесни. А политическата класа в България тогава е била съвсем наясно със своя национален идеал и не е имало никакво колебание.

„В резултат на Съединението – Русия е против Съединението, българският народ за първи път разбира, че нашите национални интереси невинаги съвпадат с националните интереси на Русия, а това е геополитическо откритие. До Съединението в България не е позната думата русофоб, всички са русофили и това е съвсем естествено.“

Съединението поставя този толкова важен въпрос, който не е решен и до днес – отношението на българското общество към Русия, изтъкна Петър Стоянов.

„Това отношение, особено през последните години, се люшка от крайно раболепие до крайно отрицание. И двата подхода говорят за известен комплекс.  Ние, българите, е крайно време да имаме едно ясно, сдържано и достойно отношение към Русия, в основата на което да стои осъзнатият български национален интерес.“

Съединението е единствената изцяло успешна българска акция, никога повече ние не постигаме такова национално обединение и такъв категоричен успех, каза още президентът от периота 1997-2002 г.