"Дължим на хората поне един мандат спокойствие." Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова в сутрешния блок на Нова тв.

Бъчварова коментира състава на новото правителство, преговорите и отказа от каквото и да е било партньорство с ДПС.

"Няма да приемем сътрудничество от ДПС и медиите му, казахме им го още по време на преговорите. Тяхната политика натрупа твърде много напрежение. Мисля, че дължим на хората поне един мандат спокойствие", посочи Бъчварова, която бе и част от преговорния екип на ГЕРБ.

По думите й "влизането в коалицията не е щастливо събитие за нито една партия, особено за българските, които са свикнали да се развиват самостоятелно".

"Ако имаше по-добър вариант, щяхме да мислим и за него, но този се оказа единственият приемлив за мандата на ГЕРБ", каза още тя.

Имало опасност мнозинството да бъде "математическо", а не принципно, т.е. да се разпределят набързо ресори и постове срещу парламентарна подкрепа, каза Бъчварова.

"Ние обаче поставихме условието да се тръгне към преговори по програмите. Голямо беше разминаването с БСП. С ДПС по-скоро имахме сближаване, но принципно разминаване с доскорошната им политика", обясни вицепремиерката с ресор коалиционна политика и допълни: "Най-важното обаче е, че се обединихме около идеи в програмите на партиите. Разпределянето на ресорите (министерските постове, б.р.) беше накрая и най-лесната част от преговорите".

Според Бъчварова лявата АБВ се е включила в по рода си дясноцентристко правителство и то с вицепремиер и министър по социалната политика (Ивайло Калфин, б.р.), защото е било взето решение да се промени формулата, да се търси широко политическо съгласие. 

"Проевропейско реформаторско правителство е новата ни форма, която дава възможност да се включи АБВ. Установихме границите на съвместимост", смята Бъчварова.

В коментар за критиките, които лидерът на ДПС Лютви Местан отправи в петък, че ГЕРБ ще си партнира и с Патриотичния фронт пък вицепремиерката намекна за "златния пръст" на Волен Сидеров в 42-рото НС:

"Човекът, който година и половина разчиташе на "Атака", казва, че се обединяваме с националпопулисти. Останаха си заедно и в този парламент".

Попитана за прословутата снимка на финансовия министър Владислав Горанов с депутата от ДПС Делян Пеевски, Бъчварова посочи, че било "малко е нелепо заради една снимка да отричаш една безспорна професионална кандидатура".

"Горанов е невероятен експерт и специалист и имаме нужда от него. Нямаме основание да се притесняваме. Всеки има право на личните си контакти, говоря по принцип. Той е професионалист", каза тя.

И бе категорична, че Горанов не е "офицер за връзка с Пеевски", каквито определения се чуха по негов адрес.