Министерският съвет е отменил в петък собственото си решение, взето два дни по-рано - на 23 септември, с което одобрява меморандум за инвестиция с частното дружество "Пос Фарма" АД, свързана с изграждане на "Виртуален фармацевтичен център" и разполагане на автомати за продажба за лекарства. Предложението да се одобри проекта е на Министерството на икономиката, а преди това на Агенцията за инвестиции.

Това обяви тази сутрин пред бТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на когото се наложи да влезе в темата, тъй като... правителството всъщност е приело решението си на 23 септември въпреки становище на отговорното за лекарствената политика министерство. А там се казва, че проектът за инвестиция противоречи на действащото законодателство. От думите на проф. Ангелов не се разбра защо въпросното становище е обсъждано постфактум, за да се стигне до отмяна на правителствено решение. А самата отмяна той обясни така: 

Министерският съвет отмени този проект, за да не остава в обществото усещане за някаква непрозрачност, напротив, целият процес е прозрачен, съгласувателната процедура минава през всички институции, гледа се от експертите в Министерството на здрвеопазването детайлно. Ние излагаме всички слабости, които виждаме, че не могат да бъдат реализирани в настоящия момент. Не означава, че ако проектът бъде одобрен, започва продажба на лекарства с автомати на следващия ден. Означава, че тази инвестиция ще бъде разгледана, че може да бъде разгърната, но не и, че ако тя противоречи на законодателството, тя ще се случи. 

Единствената възможност е да се продават медикаменти без лекарско предприсание. Такива автомати съществуват в САЩ и Канада, само че са разпорожени в социални институции. Тук идеята на проекта е да се осигурят медикаменти в населените места, където няма аптека. За съдържанието на инвестиционния проект обаче може да отговаря Министерството на икономиката."

Проф. Ангелов няколко пъти повтори думата "прозрачност" в изложението си. Потвърди, че становището на министерството съвпада с това на Българския фармацевтичен съюз и пациентските организации. Те от своя страна са категорични, че продажбата на лекарства извън аптеки и без присъствие на магистър-фармацевт е недопустимо според действащите регулации - законови и подзаконови. Министърът уточни, че само лекарства като болкоуспокояващи или за понижаване на телесната температура, които са без рецепта, би било допустимо да се разпространяват по начин, различен от продажба в аптека.

"Всички неща, които считаме, че не могат да бъдат направени, са в становището. Самият инвестиционен проект в неговата цялост има цели да създаде работни места, но продажбата на лекарства с автомати не може да бъде синхронизирана с нашето законодателство. Процесът е прозрачен, такава промяна в закона не е правена.", добави проф. Ангелов.

Уточни, че не само правителството е отменило решението си, а и самият инвеститор, "след като нашето становище беше разгледано допълнително", е изтеглил инвестиционния си проект. 

Министърът отрече категорично да е имало процедура, която да цели обезпечаване на някакъв частен интерес. 

"Медийните публикации не са повод за отмененото решение на Министерския съвет. Поводът е широката дискусия и нашето становище", добави той.

Преди това в студиото бяха представители на фармацевтите и на пациетска организация. 

"Странно е съвпадението на няколко обстоятелства. Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина беше променен в края на месец юли. Последните промени бяха на 24 юли, проектът е внесен на 26 юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември", коментира проф. Илко Гетов, бивш председател на Български фармацевтичен съюз.

Според него основната отговорност е на експертите от Министерството на икономиката, съгласували този проект. По думите му в проекта има недомислици и целта е да се усвоят средства.

"Лекарствата не са обикновена стока. Неслучайно те са толкова регулирани и искат специални знания за предписване и отпускане. Много лесно се борави с темата лекарства, това няма как да стане", каза още проф.  Гетов.

"За нас проблемът е на друго ниво – че на пръв поглед идеята изглежда много добра, но реализацията на такъв тип идея на този етап е твърде подранило. Изисква се една дълбока промяна на законодателството ни в посока електронизация на здравеопазването", коментира Андрей Дамянов, зам.-председател на Управителния съвет на Националната пациентска организация.

"Друг проблем на този проект е, че предвижда около 120 машини, а в действителност преди няколко години се оказа, че в над 4000 населени места няма пунктове, където хората да могат да си купят лекарства", допълни той.

Проверка на Клуб Z показа, че на 23 септември въпросният вече отменен меморандум за подкрепа на инвестиционния проект на "Пос Фарма" е приет без дебати от правителството. Самият документ пък не фигурира в системата за правна информация на Министерския съвет. Към днешна дата го няма и решението за отмяна на решението от 23 септември.