Лондон. Британският кабинет подкрепи премиера Борис Джонсън по въпроса за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без сделка с Брюксел, пише "Таймс", цитиран от "Фокус".

По-конкретно тринадесет министри, включително осем, които се противопоставяха на "Брекзит", потвърдиха, че биха подкрепили напускането на Европейския съюз без споразумение, ако Брюксел не направи отстъпки и Джонсън сметне за необходима такава стъпка.

"Просто го направете", заяви министър, който гласува за продължаване на членството на Великобритания в ЕС. "Премиерът трябва да направи това, което е най-добре. Той има пълна, 100% солидна подкрепа от кабинета.“

Джонсън вече каза на Европейския съюз, че Великобритания трябва да има свободата да определя свои собствени правила. Според наличната информация това се е случило по време на неотдавнашен разговор между британския премиер и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

И двамата лидери признаха, че преговорите са "напълно блокирани". Освен това те се съгласиха, че споразумение между Великобритания и ЕС няма да бъде възможно без напредък по три ключови точки: квоти за риболов, регламенти и въпроси на управлението.

Междувременно Джонсън и Фон дер Лайен се съгласиха да направят нов опит да "спасят сделката" между Лондон и Брюксел.

Британски източник, близък до разговорите, коментирайки ситуацията, каза:

"Това е последното хвърляне на заровете. Трябва да има справедлива сделка, която да работи и за двете страни, но това ще се случи само ако ЕС е готов да спазва основните принципи на суверенитет и контрол."