От днес - 4 януари 2021 г., влизат в сила нови правила за работа на синята и зелената зона за платено паркиране в София. 

Според вече действащите правила зелената зона се разширява към още два квартала - "Иван Вазов" и "Яворов". Тя ще обхване общо над 1000 паркоместа. 

В "Яворов" разширението обхваща територията, оградена от бул. "Цариградско шосе", бул. "М. Еминеску", бул. "Шипченски проход" и ул."Акад. Людмил Стоянов".

В тъмните очертания влизат новите паркоместа от зелената зона в квартал "Яворов". Снимка Google Maps

В квартал "Иван Вазов" зона ще има от ул. "Бяла Черква", бул."П. Ю. Тодоров", бул. "България" и бул. "П. Каравелов".

По-тъмната линия в средата е старата зелена зона - по цялата дължина на бул. "Витоша", а останалите ограждения са разширяването в квартал "Иван Вазов". Снимка Google Maps

Освен това същата зелена зона вече ще работи и в почивен ден - събота от 10 ч. до 18 ч. Досега в този ден се плащаше за паркиране само в синя зона. 

Новите правила обаче засягат и синята зона. Вместо да започва от 8:30 ч. в събота, както до вчера, тя ще започва в 10:00 ч. и ще важи до 18:00 ч. - точно като зелената. 

Припомняме, че постоянно живеещите в тези квартали граждани могат да си купят специални винетни стикери за ползване на паркомясто от Центъра за градска мобилност - но трябва да подадат заявление.