Край правителствения комплекс в Хонконг се водят ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицейски части, съобщава местната телевизия TVB, цитирана от Би Би Си. През нощта десетки студенти с маски на лицата опитали да разбият стъклените врати на сградата на законодателния съвет и да я превземат.

Счупени прозорци на местния парламент след атаката на студентите.

Силите на реда са използвали гумени куршуми и лютив газ, за да ги разпръснат. До боя се стигна ден след като полицията приключи разчистването на барикадите, издигнати от протестиращите в един от ключовите райони на демонстрациите. Протестите в бившата британска колония започнаха през септември срещу решението на Пекин да ограничи избирателното право в специалния административен район.

Вдигането на барикадите започна вчера, когато около 30 съдия-изпълнители по заповед на Върховния съд на китайския административен район и с помощта на полицията пристъпиха към премахването на металните заграждения. Тогава протестиращите не оказаха съпротива, а повечето от тях вече преместиха своите палатки и други принадлежности в разположена в близост зона.