Румънската православна църква започна информационна кампания в северната ни съседка за ваксинирането срещу коронавируса.

Патриаршията е изпратила листовка до всички епархии, озаглавена „Ваксинация срещу Covid-19 в Румъния. Безплатно. Доброволно. Безопасно“.

Кампанията е с цел православните християни да получат достъп до достоверна и проверена информация, съобщава сайтът "Добротолюбие", цитирайки  orthodoxianewsagency.gr.. В листовката експерти по ваксините и вирусите разясняват какво представлява ваксината, за да може всеки, който желае, да даде своето информирано съгласие.

„Румънската патриаршия приветства добрите новини за ваксината, която би могла да намали и спре настоящата пандемия, но Църквата не може да вземе решения по строги медицински въпроси“, заяви говорителят на патриаршията в Румъния Василий Банеску. 

„За успеха на ваксинационната кампания е от съществено значение да информираме правилно обществеността за определени аспекти като доброволния, безплатен и безопасен характер на ваксинирането, както и че това е право, но не е задължение“, се казва в брошурата.

Листовката обяснява още и различните медицински проблеми и притеснения, свързани с новата ваксина срещу коронавируса.