БСП „приветства“ решението на президента Румен Радев да обяви кандидатурата си за нов президенски мандат, но партията ще реши за подкрепа, „когато дойде моментът“.

Това обяви зам.-председателят на Народното събрание от левицата и от вчера - номиниран за водач на листата на предстоящия парламентарен вот в Ямбол Кристиан Вигенин.

„Сега искаме да се фокусираме върху парламентарната кампания. Нашето партньорство с Румен Радев ще продължи и когато дойде моментът, ще вземем нашето решение. Опитът да се вкарва клин между БСП и президента е безсмислен“, заяви Вигенин в сутрешния блок на бТВ.

И добави:

„Има някои по-малки партии, които се опитват като лилипутчета да се покатерят по снагата на президента и да използват неговата популярност в тази кампания. Нека да не експлоатираме президента“, призова социалистът.

Припомняме, че на 1 февруари Румен Радев в отчета си за 4 години от началото на мандата обяви, че той и вицето му Илияна Йотова ще се явят и на президенския вот през есента на 2021 г. Преди ден Корнелия Нинова обяви, че заявката е дошла точно навреме, за да се пресекат спекулациите, че държавният глава подготвял проект за парламентарния вот. Но също заяви, че въпросът за „формата и начина“ на номиниране ще се дискутира след изборите на 4 април.

За скандала с разследването на ОЛАФ и обществената поръчка за 290 джипа за МВР, който тече от няколко дни и премина във война между правителството и ГЕРБ, от една страна, и президентската институция, от друга, Вигенин заяви, че не може да влезе в ролята на съда и да каже кой е виновен.

„Най-глупавото, което в момента прави ГЕРБ, е да се опитва да замаже нещата и да хвърля отговорността на президента. Има конкретни хора, които са извършили нещо нередно“, каза Вигенин и призова всеки да си носи отговорността.

След съобщението на ОЛАФ за спорния търг, стартирал в края на 2016 г. и приключил с договор и изпълнение пред 2018 г., прокуратурата, без да съобщава имена, обяви, че присъединява разследването към друго - за търговия с влияние, като даде индиректно да се разбере, че говори за президенския съветник и служебен вътрешен министър през 2017 г. Пламен Узунов.


Официалното обявяване на обществената поръчка за автомобили с повишена проходимост за МВР и избора на изпълнител от назначената в МВР комисия по търга се случва, докато той е в министерството. Договорът подписва третият кабинет „Борисов“. След съобщението от прокуратурата започна размяна на позиции между „Дондуков“ 2, партия ГЕРБ и правителството.