Отново хората с банкови депозити ще плащат десятък върху доходите си от лихви!

Кръгло 10 на сто ще бъде ставката на налога, обяви председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова в кулоарите на парламента.

Реално това е увеличение на налога с 2 процентни пункта. 

Данъкът върху лихвите бе въведен по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков от началото на миналата година. Тогава ставката бе 10 на сто, но правителството на Пламен Орешарски я намали на 8 на сто от началото на 2014 г. Тогава бяха обявени и намерения догодина данъкът да бъде намален допълнително на 6%, а през 2016 г. да има следваща стъпка на намалението му до 4 на сто. Идеята бе в крайна сметка след още две години този вид облагане да бъде премахнато изцяло.

Крахът на КТБ през лятото не доведе до сериозни сътресения за банковата система. Според статистиката на БНБ тегления на пари от трезорите е имало само през юни, когато цветанвасилевата банка бе поставена под особен надзор и през следващия месец. След това истерията бе овладяна и само два месеца бяха достатъчни стойността на банковите депозити да надхвърли нивата от месец май т. г.

Сега според икономистите на ГЕРБ замисълът на новото увеличение на данък лихва е да се засили инвестиционната активност на хората при постоянно нарастващите се суми в депозити в банките.

"Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях", коментира Стоянова. 

Според нея няма причина доходите от лихви да не се облагат, защото те са си доход. 

Очаква се много голяма част от изплатените суми от гарантираните депозити в КТБ да се върнат пак като влогове в други търговски банки.

Съвсем отделен въпрос е, че събраните средства от данъка върху лихвите са нищожни. От началото на годината приходите от налога са малко над 50 млн. лева, а точно толкова пари ще струват на хазната и коледните добавки от 40 лева за пенсионерите с пенсии до 286 лева.