Станимир Стоилов шампион на Казахстан. Това определено е голяма новина. Много са редки случаите, в които и без това малкото ни треньори в чужбина да са печелили титли. В Казахстан за него пишат като за покорител - "дошъл, видял, победил". А мастити местни корифеи дори стигат по-далеч с констатацията, че оттук-нататък със Станимир Стоилов столичният „Астана” е непобедим и недостижим за другите. 

И суперлативите са съвсем на място. В края на юни когато, Мъри и помощниците му Цанко Цветанов и Саид Ибраимов пристигнаха в Казахстан, „Астана” бе на пето място с осем точки изоставане от първия. А на финала е шампион с три пункта пред втория. Не се нарича чудо, просто правилна работа. Прословутото верую на Стоилов, който през лятото споделяше своите футболни познания за читателите на Клуб Z в коментарите си за световното. Сега шампионът на Казахстан даде интервю за Клуб Z с някои неочаквани и прелюбопитни акценти.

- Мъри, май в Казахстан почвата е по-плодородна за правилния футбол?

- Така поне говорят фактите. Наистина успехът е огромен и напълно заслужен. С моя екип, в който влизат Цанко Цветанов и Саид Ибраимов, постигнахме нещо историческо за „Астана”. Тази титла те са я чакали доста години и сега са безумно щастливи.

- А малко след като спечелихте титлата, първите снимки бяха с родния трибагреник?

- Може на някой това да му се стори прекалена показност, но за мен момента, в който развяхме знамето, бе най-щастливият. Защото този успех е за България, за футбола ни. Доказателство е, че все пак сме способни да постигаме големи неща. И най-важното - знамето е отправната точка за всички, които мечтаят и искат да стигнат до победи във футбола. Надявам се, че нашият пример ще бъде заразителен. Дано дойдат такива години, в които не един, а цяла дузина наши треньори да развяват трибагреника в най-различни точки по света.

От ляво на дясно: Цанко Цветанов, футболистът Атанас Курдов,
Станимир Стоилов и Саид Ибраимов

- Да излезем от патетичния момент. Каква държава е Казахстан?

- В политически план добре се знае кой и колко дълго управлява държавата. В чисто битов, условията за живот са сходни с тези в България. Дори столицата Астана, където аз пребивавам в апартамент на 31-ия етаж, е по-напред като стандарт от София. 700-800 долара на месец е ниската граница на заплащане. Това си личи и по външния вид на хората. Друго интересно, е че нямаме никакъв проблем с храната. Има си всичко, каквото има и в България.

- В Казахстан живеят доста националности.

- В Астана е събран половината свят. Градът е близо до Русия и влиянието е доста голямо. Навремето е бил свързан с разораната целина и е имало сериозно преселение преди 50-60 години. В милионната столица живея руснаци, поляци, германци и, естествено, местното население - казахи.

- Като казваш Русия, означава ли и руски климат?

- Специално в Астана студовете настъпват още през октомври. Сега там е минус 8-10 градуса. През зимата ще паднат до минус 30-35. Доста близо сме до тайгата и сибирския студ. Но държавата е огромна, има всякакъв климат.

- Това означава доста пътувания?

- Събраха ми се толкова часове във въздуха, колкото за целия ми предишен живот. В общи линии животът ми там се състои в лагери преди мачовете и пътувания. Двубоите бяха в цикъл сряда-събота и нямах време да се обърна.

- Каква е местната валута?

- Казва се тенге, 100 за един лев. Долу-горе така вървят нещата, но предвид цените на бензина, може и да се обезцени. Поне така става с рублата.

- Казахстан е известен със своите природни богатства.

- Казват, че имат всичко, което фигурира в Менделеевата таблица. Безобразно богати са на ресурси. Явно това им позволява да се развиват с главоломни темпове.

- Как е ситуацията с исляма?

- Доста инвестират в това направление. Има много джамии, личи си че се набляга на ислямската религия. Но предвид присъствието на милиони православни руснаци, цари пълна толерантност. Така е и със езиците. Казахите владеят еднакво добре техния и руския. В училищата са застъпени по един и същи начин. Руският ни помага много и нас, защото напрактика езикова бариера не съществува.

- Да отидем в твоята територия. В Казахстан се случват уникални неща със спорта.

- В спорта са много пред нас по всички показатели. Страхотно успешни са в бокса, борбата, щангите... Като казвам бокс, имам предвид, че един от най-големите шампиони в профи бокса - Генадий Головкин, е от Казахстан. През тази година два пъти защити титлата си и бе посрещнат в Астана като национален герой. Нашият спортен клуб развива освен футбол, също така баскетбол, волейбол, хокей на лед... Всички отбори са на високо ниво. Залата за хокей винаги е пълна до краен предел. Тенисистите Роджър Федерер и Жо-Вилфред Цонга играха демонстративен мач в Астана, билетите бяха по 400 долара. Казахстан е много близо до спечелване на зимна олимпиада през 2022 година. Алмати е на последната права и има не лоши шансове да  бъдат избран. А най-голямата им гордост, естествено е колоезденето - през това лято "Астана" спечели „Тур дьо Франс”.

- Вашият успех направо бледнее пред тези достижения?

- Ние сме в началото. Но през това лято направихме европейски рейд с осем мача. Стигнахме до плейоф за влизане в групите на Лига Европа, отпаднахме от „Виляреал”. Ясно е какви са ми плановете за другото лято. И в Казахстан вече знаят, че Станимир Стоилов е треньор за 21:45 часа.

- Да, чувал съм го и друг път от теб, визираш Шампионска лига?

- Това е моята лична цел - да направя всичко възможно за попадане в групите. И вярвам, че с малко късмет това може да се получи.

- Този оптимизъм е нещо коренно различно от настроението, с което си тръгна от Ботев?

- Във футбола е така - като асансьор. От ниското бързо тръгваш към високото. И целта е да се задържиш там горе колкото се може по-дълго. Не си правя илюзии, че тази титла ще ме крепи за цял живот в Астана. Но пък трябва да и се радваме подобаващо.

- Хайде да напуснем екзотиката и да се върнем в реалния живот. Какво мислиш за ситуацията с КТБ?

- Знам защо ме питате. По линия на предишния му клуб "Ботев", чийто собственик бе Цветан Василев. Искам да изясня, че с Василев съм поддържал чисто професионални отношения като между работодател и служител. Не мога да си кривя душата, съвместната ни работа вървеше добре. Получавах от него пълен картбалнш за действията си. За другото не съм компетентен да коментирам.

- Той ли те спря през месец май за "Левски"?

- Да, той не искаше в никакъв случай да отида в "Левски". И това е причината да твърдя, че не съм в "Левски" по политически причини. Такава е логиката.

- Ситуацията в банката обаче срина държавата.

- Ситуацията с банката доказа, че няма държава. И че гражданите на България са едни напълно безправни същества. Вече шест месеца продължава гаврата със стотици хиляди българи, които не могат да използват собствените си пари. Идея си нямаме колко човешки съдби са били разрушени в тези месеци на бездействие, аз бих го нарекъл престъпно. Другото престъпление е, че насъскват хората едни срещу други. Карат ги да се чувстват виновни за това, че имат спестени пари. Изкарват ги алчни. Това, че политиците са крадливи, не означава че няма хора, които честно са си изкарали парите. И сега вместо проблемът на хората да се реши максимално бързо, си играят някакви игрички. Това е повече от подигравка. Ситуацията с КТБ показа, че нито имаме политици, нито имаме държава. И тези, които причиниха тази ситуация, са за затвора. Мнението ми е като гражданин, но така мисли и целият български народ. За жалост всички констатираме, че законите не се спазват.