Както всяка година, в България 19 февруари е национален ден за преклонение, но за многомилионната армия фенове на AC/DC по света е и още нещо - ден на Бон Скот. На тази дата преди 41 години неповторимият фронтмен на групата е намерен безжизнен в "Рено" 5 на свой приятел, който го оставил там да си доспи.

Винаги около тази дата излизат всевъзможни подсещания за певеца, останал завинаги на 33. Този път ролята на фитил в бурето с барут изигра интервю на Сам Сий - приятел и колега на Бон от предишната му банда Fraternity.

Между другото, неотдавна групата съобщи, че издава огромна колекция с песни на Бон, та няма да е учудващо и просто да търси малко внимание... или вид дивиденти.

Та, в обширно интервю пред Classic Rock magazine Сий се връща към 1979 г., когато след петия студиен албум - Highway to Hell, който става и първият с милионни продажби, AC/DC са на ръба на голямата история. Тогава именно Бон говори с него при едно от прекъсванията на турнето, когато от Англия се завърща в Австралия. 

"Той потърси всички при това последно пътуване до Австралия, преди да се върне в Лондон“, припомня си Сий. - "Винаги съм смятал, че това беше малко призрачно.

Каза ми, че му стига целия този цирк. Към този момент те (от AC/DC - б.р.) имаха достатъчно успех, че да си купи кръчма и просто да си забива на местно ниво. Не знам", казва Сам, който свири слайд китара и пиано в някогашната хипарска група Fraternity.

От казаното обаче изданието Loudersound.com си задава въпроса - дали пък култовият фронтмен е нямало да остави AC/DC в новото десетилетие.

За всички от астралийската компания от онова време Бон бил Рони Roadtest (в смисъл на Екпериментатора) - "здраво пушещият, здраво пиещият, занитващ се, шмъркащ рокендрол боец" . За приятеля му от Fraternity обаче това е бил твърде опростеният еднопластов образ на Бон.

"Беше истински готин човек“, спомня си Сам. - "Случайно беше станал рокзвезда. Приличен човек, който обичаше да купонясва."

Естествено, именно тази любов към парти начина на живот изиграва лоша шега на Бон в нощта срещу 19 февруари 1980 г.

"Бон беше страхотен приятел - просто още един от "момчетата", спомня си и Джон Фрийман, друг бивш член на Fraternity. - Все още ни липсва.“