21 американски щата, които в момента се управляват от Републиканската партия, са завели дело срещу администрацията на президента Джо Байдън. Причината - решението да се отмени изграждането на тръбопровода „Кийстоун“, който трябваше да пренася нефт от Канада до САЩ. Искът е заведен пред федералния окръжен съд в Тексас. 

Указът, с който се сложи край на строителството на „Кийстоун“, бе един от първите подписани от президента Байдън, но според съдещите в момента администрацията президентът е превишил своите правомощия и искат актът му да бъде отменен и обявен за противоконституционен. 

Искът е подаден първоначално от главните прокурори на Тексас и Монтана, които твърдят в молбата си, че решението на Байдън ще лиши от работа най-малко 12 хиляди души в техните щати, както и в Южна Дакота, Небраска и Канзас. По-късно към тях се присъединяват и другите 19 републикански щата. 

Освен това, пише в молбата, местните власти на всички ищци ще бъдат лишени от допълнителни приходи, които няма как да бъдат компенсирани. Именно затова, твърдят главните прокурори, такова тежко решение би трябвало да бъде съгласувано с Конгреса, а не да минава през президентски указ. 

На подобно мнение, очаквано, е и Канада. Още преди месеци премиерът Джърстин Трюдо изрази разочарованието си от решението на новата администрация и обясни, че съжалява, че над 800 000 барела петрол на ден няма да могат да преминат от Канада към крайните потребители в последните южни щати като Тексас и Лузиана. 

„От първия ден на управлението си президентът Байдън си е поставил за задача да отмени всички успехи на предишната администрация, като напълно игнорира конституционните ограничения на неговата власт“, пък заяви официално тексаският прокурор Кен Пакстън.