Представянето на България в международните класации за пореден път демонстрира липсата на осезаем напредък в подобряването на икономическата среда, повишаването на ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и като цяло - подобряването на условията за живот и бизнес в страната. Това показва шестото годишно изследване на Института за пазарна икономика и фондация "Фридрих Науман". При него са обобщени данните от най-известните международни класации за свобода на икономиката, корупция и образование.

Ето как България се представя в в последните изследвания, като е посочена и промяната в подреждането сред другите държави (последната колона):

В другата графика може да се види и какво е мястото на България в сравнение с отличниците в отделните категории в ЕС:

При подобен застой перспективите за бъдещето не са оптимистични. Предизвикателствата пред политиците са огромни, а решаването им не може да се отлага, тъй като няма нито време, нито ресурси, категорични са експертите от ИПИ. В изследването те предлагат 90 мерки, които "целят рестартиране на реформите и изваждането на България от летаргията, в която е изпаднала през последните години". При тяхното изпълнение могат да се постигнат повече инвестиции, по-висок икономически растеж, по-високи доходи, подобряване на благосъстоянието на населението и скъсяване на дистанцията с първенците, смятат авторите на изследването.

Сред мерките са премахване на минималната работна заплата, отмяна на данъка върху лихвите и застрахователните премии, демонополизация на здравната каса и други.