Софийският апелативен съд днес отмени напълно решението на градския и остави двамата задържани печатари Илия Ненов и Даниела Андонова с мерки за неотклонение арест и домашен арест.

Мъжът, който е печатар, дори бе задържан още в съдебната зала.

„Ние сме изправени пред най-смотаните фалшификатори в историята, които печатат на обикновена хартия.“

С тези думи днес един от адвокатите на прословутите двама, обвинени от прокуратурата за „фалшификатори“, обясни защо искат най-леката мярка за неотконение.

Прокуратурата внесе протест, след като на първа инстанция СГС вместо да наложи най-тежката мярка - задържане под стража, пусна Ненов и Андонова с най-леката - подписка. Тезата бе, че намерените у тях и отчетени като огромен успех милиони фалшиви евро и долари били негодно доказателство, а реквизит за шегаджийска употреба по време на тържества.

Защитата днес изтъкна още, че намерените - според прокуратурата неистински парични знаци - са на обикновена хартия, без защити, без релеф, с една цифра по-малко на серийния номер, което „разбира се, е умишлено“.

Акцията на прокуратурата точно преди седмица доведе до туит на обвинител № 1 Иван Гешев и последвала пресконференция, а стана ясно, че е участвала и американската Сикрет сървис.

Затова после обвинителите станаха обект на шеги, че задържали банда, която се занимавала с банкноти за хвърляне на сватби.

Прокуратурата днес атакува мярката с аргументи, които вече бяха посочени пред дни - експертиза на БНБ. А именно - че не става въпрос за реквизит, а за неистински парични средства, които имат водни знаци и нишки, както и че същите като тези са предмет на друго досъдебно производство

Днес САС не се съгласи с Градския съд, че липсвали доказателства, че иззетите долари са годен предмет на престъпление. Апелацията прие, че - напротив, налице са достатъчно факти на този етап за наличие на съпричастност на двамата към евентуалното престъпление по чл. 244 от НК. Обвинението засега е работно, казаха съдиите. 

Качеството на инкриминираните банкноти ще бъде предмет тепърва на изследвания, постанови съдът.

Според САС е налице и обосновано предположение, че обвиняемите са извършители, има висока обществена опасност на случилото се, както и опасност да извършат друго престъпление, тъй като става въпрос за организация.

Постановлението е окончателно и не подлежи на обжалване.