Проф. Михаел Бар-Зоар ще бъде кандидат за президент на Израел. Роденият в София писател, историк, политик е потвърдил новината пред бТВ. 

Кой е той? Проф. Бар-Зоар е с български корени, семейството му емигрира в Израел през 1948 г., когато той е на 10 години. Неговият чичо е участвал в спасяването на кюстендилските евреи в началото на 1943 г.

Днес на 83 години той се кандидатира за президент на Израел, като изборите се очаква да са през юли. Ксенетът, тоест Народното събрание, избира държавния глава на страната за 7 години. Мандатът може да бъде само един, а този на сегашния президент Реувен Ривлин изтича.

Бар-Зоар не е нов човек за политиката - два пъти досега е бил член на Ксенета - в периодите 1981 - 1984 г. и 1988 - 1992 г. Като писател и историк той е биограф на първия министър-председател на Израел Давид Бен-Гурион и на Шимон Перес. Автор е на мащабно изследване за спасяването на българските евреи - "Извън хватката на Хитлер". На български език преди няколко години излиза книгата му "Мосад" - за най-великите операции на тайната служба на Израел. Именно книгите му го правят световно известен. 

През 2018 г., когато на български излезе и книгата му "Няма невъзможна мисия", посветена на мисии на Специалните части на Израел по света, той получи и най-високото държавно отличие у нас - орден "Стара планина" Първа степен. 

Тогава - в навечерието на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, книгата и ситуацията в Близкия изток към онзи момент, проф. Бар-Зоар говори и пред Клуб Z.