Началото на пленарния ден на парламента днес бе посветено на годишнината от геноцида над арменците в Османската империя през Първата световна война. В декларация Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“ изтъкна, че непризнаването на геноцида над арменците е омаловажаване на горчивата историческа съдба и на българите от Беломорието и Одринска Тракия през 1913 г. 

„Днес е последният ден преди утрешното отбелязване на Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид. Новият парламент на България има право да покаже ново лице“, каза Бабикян.

И допълни, че избиването на арменците проправя пътя на Холокоста, на Катинската гора, на червените кхмери и на културната революция в Китай.

„Това е престъпление срещу човечеството. Непризнаването на геноцида над арменците е омаловажаване на горчивата историческа съдба на българите от Одрин и Беломорието. Изтребление или геноцид е спор между хора, които се страхуват да правят дипломация, или хора, които се занимават с филология“, каза още Бабикян.

Веднага след него думата взе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„В историческата памет на човечеството има много дати и събития, свързани с кръвопролития. Всички дължим състрадание  и съчувствие към жертвите. В същото време ясно трябва да се разграничаваме като политици от избирателен подход към историческите събития“, заяви Карадайъ.

Според него политиците трябва да проверяват политическа мъдрост и отговорност, за да не се стига до експлоатация на една историческа тема за противопоставяне.

„Народното събрание да изрази своята съпричастност пред паметта на всички жертви на трагичните събития от историята на човечеството, без да се прави разлика. Днес у нас странства популизмът, нормално се приема всяка форма на омраза, разделение, противопоставяне“, каза още Карадайъ.

И допълни, че т.нар. възродителен процес е бил отречен.

„Демокрацията се нуждае от защита, държавността - от рестарт. Историята ни дава уроците, нека да се поучим. Ние от ДПС сме последователни. Нашата позиция и нашите политики са с хоризонт далече в бъдещето, с научени уроци от историята, отговорна позиция пред родината, Днес повече отвсякога се нуждаем от консенсус. Ако всички искаме консенсус, трябва да гледаме настоящето и бъдещето на страната и да си даваме сметка в географски и геополически аспект. Да избягваме популизма и противопоставянето“, каза още Карадайъ.

Според него такива теми трябва да се оставят на историците, а политиците да търсят смирение и диалог.

„Всичко, което противопоставя и разделя, прави труден общия път към консенсус и помирение“, каза Карадайъ.

Декларация по темата бе прочетена и от Цецка Бачкова от „Демократична България“. Тя цитира документи, според които Османската империя е искала да се възползва от войната, за да унищожи окончателно арменския народ чрез депортирането му в арабските пустини. И допълни, че през 1915-1918 г. империята е изпълнявала план за унищожаване, като са избити 1,5 млн арменци. Тя припомни, че много арменци намират убежище в България.

„Геноцидът е доказан с категорични исторически факти“, категорична бе Бачкова.

Атанас Зафиров (БСП) предложи парламентът да почете паметта на жертвите на геноцида с минута мълчание. Председателката Ива Митева обаче изтъкна, че подобно предложение е трябвало да се направи до края на вчерашния работен ден.

Тома Биков (ГЕРБ) също взе думата, но по друга тема - гласуването с чужди карти.

Той каза, че в социалните мрежи има запис, на който се вижда, че шефът на правната комисия Радостин Василев гласува с каратата на Тошко Йорданов. После се поправи, че не точно Василев е гласувал с чуждата карта, но не стана ясно кого точно е имал предвид. Биков призова въможно най-скоро да се въведат биометричните данни.

„Обидно е да разчитаме на силов път да ни спре да не злоупотребяваме. Всички помним как летяха депутати да гласуват с по 10-12 карти. Странно, че тези практики могат да се върнат и да се прилагат от колеги, които за пръв път са в Народното събрание“, каза Биков.

Председателят Митева съобщи, че от другата сряда депутатските карти отново ще са с биометрични данни. А самият Василев отговори на Биков, че „обикновено не знае какво говори“.