Германската канцлерка Ангела Меркел реагира скептично на предложението на САЩ патентите за ваксини срещу COVID-19 да отпаднат за кратък период от време. Съмнение, че отпадането на патентите ще помогне в борбата с болестта изказа и европейската комисия.

Според идеята на Джо Байдън, ако няма патенти за производството на ваксини, то ще се ускори. Меркел обаче опроверга тази логика.

"Защитата на интелектуалния продукт трябва да остане, защото на нея се крепи всяка иновация. Проблемът с липсата на ваксини не е заради патентите, а заради капацитетите на производство и високото качество на продукта", заяви говорителка на Меркел пред медиите. 

Германия работи усилено за увеличаване именно на капацитетите на производство не само в страната, но и в Европа, и целия свят, посочиха още от кабинета на Меркел. Отпадане на патента ще затрудни сериозно производството според Германия.

Критика изрази и министърът на развитието Герд Мюлер.

"САЩ трябва да помислят как да увеличат производството на ваксини и да се отворят за износа им, това ще помогне повече", заяви той.

Европейската Комисия заяви, че е отворена за дискусии  как да се ускори ваксинирането по света, но основният проблем продължава да е капацитетът на производство. 

Фармацевтични фирми като „Бионтек“ са обвинявани, че не дават патента поради финансови съображения. Но проблемът е много по-сложен. Упътването за производство на ваксината няма да помогне на никого да си я произведе сам, предупреждават специалисти. Същото опасение изказа преди дни пред Клуб Z и откривателят й Угур Шахин. 

Байдън предложи временно да отпадне лиценза на продуктите им, за да могат страни като Индия и Южна Африка да направят собствено производство, без да плащат лицензионни такси. Двете страни настояха за това пред СЗО. Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебресус нарече това „историческо решение“, идеята бе покредепа и от председателя на ООН Антонио Гутереш. 

Предложението на Байдън обаче срещна критика най-вече в Европа, тъй като месеци наред САЩ провеждаха ваксинационната си кампания при стриктна забрана за износ на ваксини за други страни. Това забави ваксинирането дори и в Европа. В същото време Германия и Европа не спряха да изнасят за трети страни, въпреки затрудненията в страните-членки. 200 милиона дози ваксини са изнесени до сега и Европа всъщност е единствената, която доставя ваксини в третия свят.

В същото време САЩ вместо да увеличат своя износ за трети държави, подкрепят идея, която няма да проработи, защото за производство на ваксините освен самата рецепта, са нужни и технологии, както и обучени да работят с тях хора.

"Зад гърба си имаме над 20 години труд, изследователска работа, създаване на нови технологии. В момента обучаваме други фирми в това, но то отнема време. Просто да дадем рецептата няма да им помогне, ако нямат и нужните знания и техника. Освен това съществува риска, че няма да може да се контролира дали технологията се изпълнява стриктно и качеството на ваксините в Ирак, например, ще е същото като това в Германия. А това би било най-страшното, което може да се случи", посочи Шахин.

Той обясни, че подходът на „Бионтех“ в момента е да обучава фирми-партньори, както и да преговаря с организации, които ще могат да сертифицират продукта. Едва тогава ще има смисъл от даване на частичен лиценз на други производители, смята той и посочи като най-ранна възможна дата за това края на 2022.

"Но никой не може да отлага до тогава в тази ситуация", предупреди той.

Брюксел чака пояснения от Вашингтон

ЕС очаква САЩ да внесат пояснения по предложението да отпаднат патентите за ваксините против COVID-19.

„Научихме за това предложение непосредствено преди да бъде оповестено“, уточни представител на Европейската комисия.

Според него засега няма доказателства, че отпадането на патентите ще премахне съществуващите пречки пред производството на достатъчно ваксини. Той смята, че е най-добре производителите сами да споделят патентите и технологиите за производство, макар правителствата да имат възможности да ги задължат. 

В момента най-големите затруднения са при снабдяването със суровини и с включването на повече мощности в производството на препаратите, изтъкна експертът. Отпадането на патентите би довело до изкривяване на пазарните отношения между производителите, които целят да продават възможно най-големи количества ваксини, посочи той. И обобщи, че нъпросът е твърде натоварен с политика.

Патентите само биха дали право за производство, но не и технологията за създаването на ваксините. Комисията може да предложи на Съвета на ЕС да я упълномощи да преговаря за отпадането на патентите. Решението на министрите се взима с квалифицирано мнозинство – най-малко 55 на сто от страните членки, чието населени съставлява поне две трети от това на Съюза.