Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на обиколка в Европа, днес направи пореден реверанс на трансатлантическите съюзници на Америка, които предишният президент Доналд Тръмп отчужди.

След среща с италианския си колега Луиджи ди Майо в Рим Блинкън каза, че Германия, Франция и Италия, трите водещи държави в ЕС и същевременно членки на Г-7, ще имат ключова роля в „съживяването на НАТО“.

„Те са не само нашите трима най-близки и най-силни съюзнички - каза Блинкън на съвместна пресконференция си Ди Майо, цитиран от ТАСС. - Тяхното лидерство ще бъде от ключово значение за изпълнението на нашите ангажименти. Тези ангажименти включват съживяване на НАТО, подготовка на алианса да сдържа противници и да се защитава срещу спектър от нови заплахи - от кибератаки до бързо променящ се климат“.

Тръмп се отнасяше с презрение към НАТО и я наричаше „отживяла“. Той настояваше европейците да харчат повече за отбрана, за да разчитат на американските гаранции за сигурността си. Това накара водещи европейски лидери като германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да заговорят за това, че Европа не може за в бъдеще да разчита на закрилата на САЩ и че трябва да работи за стратегическата си автономия.

Приберете си пленените чуждестранни бойци от Сирия

Блинкън също се обърна към европейските съюзници на САЩ с настояването да приемат обратно пленените бойци на групировката „Ислямска държава“. Десет хиляди такива бойци по думите му се намират в момента в лагери на оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили, предаде Ройтерс.

„Тази ситуация е просто нетърпима. Това просто не може да продължава до безкрай. САЩ продължават да приканват страните на произход, включително партньорите от коалицията, да репатрират, реабилитират, а където това е възможно, и да съдят гражданите си", каза той.

Ди Майо призова да не бъде свалян гардът срещу джихадистката групировка. Той изрази особено силно безпокойство по повод активността на "Ислямска държава" в Африка и предложи да бъде създадена международна работна група, която да следи за терористичната заплаха от страна на групировката на този континент.

Държавният секретар на САЩ подкрепи италианската инициатива.

Възникнала първоначално като разклонение на Ал Каида, след 2014 г. "Ислямска държава" превзе обширни територии в Сирия и Ирак и наложи режим на терор с публични екзекуции и нападения, извършване от нейни привърженици в чужбина. През 2017 г. беше обявено, че тя е разгромена във военно отношение, но не е преставала да извършва екстремистки действия в някои части на Северен Ирак и през пропускливата граница със съседна Сирия.

През последните месеци имаше над 25 нападения с жертви, които според иракските власти са дело на бойци на "Ислямска държава". При бомбения атентат през януари на оживен пазар в Багдад загинаха над 30 души, припомни БТА.