Американската енергийна компания, базирана в щата Тексас "Линден Енерджи" купува 50 % от най-голямата частна газова компания у нас - "Овергаз Инк". Новината обявиха президентът на американското дружество Стивън Пейн и изпълнителният директор на българската фирма Светослав Иванов по време на панел "Енергия" на двудневната среща на върха и съпътстващия бизнес форум на Инициативата "Три морета".

Сделката се официализира днес.  Целта, обявена от новите партньори, е да се разшири газовата мрежа на "Овергаз Инк" и в рамките на България, и да продължи развитие по посока страните от Западните Балкани, като цитирани бяха Албания и Косово, където няма газова инфраструктура за потребителите. Пейн подчерта още, че България е сред държавите, за разлика от повечето от страните в "Три морета", които не са приватизирали газовата си мрежа. Обратното би увеличило диверсификацията на газовия пазар, подчерта той. 

"Линден Енерджи" не е ново явление на българска територия. През 2019 г. бе обявено, че компанията подписва предварително споразумение за резервация на капацитет за пренос на газ от интерконектора между България и Гърция (който още е в строеж, а завършването му отново се забави, като новата дата за финализиране е през лятото на 2022 г., а за експлоатация - края на годината). И президентът на "Линден Енержди" припомни днес, че компанията държи 10 % от капацитета, на газовата връзка и работи добре с мениджмънта на проекта от българска страна - проектната компания "Ай Си Джи Би".

Иванов на свой ред обяви кои са някои от интересните проекти, по които "Овергаз Инк" и "Линден Енерджи" ще разработват заедно:

"На първо място ще отбележа потенциала за терминал за втечнен газ на абланския бряг. На второ място ние смятаме да инвестираме усилия и пари в разработването на газови интерконектори в региона - както беше отбелявазо хората от Западните Балкани нямат достъп до природен газ. И последно, но не по важност, много населени места и в България очакват нова газова инфраструктура".

"Линден Енерджи" (Linden Energy) е основана през 2013 г. от Стивън Пейн и успешно развива газови проекти в Европа и Южна Азия, като е участвала в изграждането на няколко големи газопровода. 

Припомняме, че в края на януари тази година най-накрая бе анонсирана дългоочакваната раздяла на "Овергаз" с руската "Газпром", която в крайна сметка след дълги процедури освободи дела си в българската компания. За раздяла на "Овергаз" с руската държавна компания се говори от 2015 г. Отношенията се обтегнаха най-остро, след като в началото на 2016 г. "Газпром" спря доставките до "Овергаз" и на българското дружество се наложи да купува суровина от "Булгаргаз" на доста по-висока цена. Последваха съдебни дела. Генерално проблемите обаче започнаха с решението на първото правителство "Борисов" да "отреже" посредниците и да даде възможност на "Булгаргаз" да работи директно с "Газпром". Тогава "Овергаз" подаде жалба до Европейската комисия за монопол и заради резервирането на българските тръби 100% в полза на руснаците.

През 2018 г. Европейската комисия наложи санкция от 77 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Сумата влиза в бюджета на европейските институции.

На подписването на сделката между "Линден Енерджи" и "Овергаз Инк" присъстваха днес посланичката на САЩ в България Херо Мустафа и министрите на икономиката и енергетиката Кирил Петков и Андрей Живков.