Шефът на "Агенция пътна инфраструктура" Апостол Минчев е уволнен на 19 юли. Заповедта е на Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие, а мотивът: "проявеното от него своеволие да спре всички строителни дейности на АПИ".

"Инж. Минчев е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане. По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, на практика блокира дейността на фирмите", съобщиха днес от МРРБ.

Реакция от Минчев за момента няма. Но той ще се окаже най-кратко заемащият поста началник на пътната агенция - бе назначен в края на май, след като ръководството на АПИ от времето на третия кабинет на ГЕРБ, начело с Георги Терзиев, бе сменено след разкрития за управлението на средствата и проектите в нея. 

Припомняме, че проверката откри авансови плащания към изпълнители на обекти, които дори нямат разрешение за строеж и практиката за инхаус възлагане на поръчки за милиарди на държавната "Автомагистрали". И ръководството на дружеството бе сменено, въпреки съпротивата. 

Преди ден председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов от ГЕРБ разпространи в социалните мрежи писмо от централата на АПИ към местното пътно управление. В него се разпорежда незабавно спиране на ремонтни дейности в областта до второ нареждане.

Заради подобни случаи, след уволнението на новия шеф на АПИ, министър Комитова кани всички кметове и фирми, засегнати от писмата за спиране на ремонтни дейности, подписано от г-н Минчев, на среща. Тя ще се проведе в петък.