Постигнато сближаване по всички въпроси - това отчете кандидат-премиерът от ИТН Пламен Николов след срещата с БСП в парламента на тема евентуална бъдеща подкрепа за правителство. Кои са тези въпроси обаче не бе съобщено. Разбра се само, че темата "подписване на споразумение" не е била обсъждана. По време на заседание на пленума на левицата в сряда - ден след обявяването на състав на кабинет от ИТН, Корнелия Нинова постави именно въпроса за подписване на документ с политически ангажименти в замяна на подкрепа.

И депутатът от БСП Христо Проданов отказа подробности по кои теми е постигнат напредък, но каза, че чака редакционните поправки на ИТН по предложенията на левицата. Народният представител припомни, че окончателно решение дали ще бъде подкрепено правителството, което Пламен Николов ще предаде заедно с изпълнения проучвателен мандат на президента Румен Радев в 17 ч. днес (най-крайния срок по Конституция) - ще реши Националният съвет на партията. 

Депутати от БСП на срещата с "Има такъв народ". Снимка Веселин Боришев

Още смени на министри? "Нямаме такива планове".

Кандидат-премиерът Пламен Николов отговори с: "Нямам такива планове", на въпрос дали няма да има и още сменени проектоминистри, след като Момчил Иванов, който бе предложен за титуляр в правосъдието, се оттегли.

Николов обясни, че търси нова кандидатура. "Ще го търсим навсякъде, което е необходимо, за да свърши работа", добави на въпрос дали го търси сред депутатите от ИТН.

Попитан дали няма да има рокада, ако се докаже плагиатство от страна на номинирания за вътрешен министър адвокат Петър Илиев, Николов отвърна: “Ако” е един много хубав хипотетичен израз”.

Николов има право да променя кадровия състав на проектокабинета до гласуването му в пленарната зала. 

Все още няма решение и от ДБ, и от ИБГНИ за покрепа или не.