Чудя се докога ли ще се повтаря мантрата за здравноНЕосигурените лица. От години очакваме суперспециалната информационна система на НАП, която беше направена от един и същ изпълнител с една от последните системи на НЗОК, да вземе най-накрая да проговори и да даде някакви данни. Кои са тези здравноНЕосигурени лица?

Ако това са български граждани - емигранти поради работа или учене, решението е едно. Ако това са богати самоосигуряващи се, които не вярват в системата, тогава решението е друго.

Само спрете веднъж завинаги да говорите, че това са бедни маргинални хора, които нямат доходи и за които единствената възможност била Спешна помощ. Всяко подобно говорене е още едно признание, че у нас в изпълнителната власт влизат хора, които първо не познават законите и второ - нямат и понятие как да ги прилагат.

В чл. 40, ал. 3 на Закона за здравното осигуряване ясно е написано, че за СМЕТКА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ се осигуряват гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане, ако не са осигурени на друго основание, както и настанените в специализирани институции за социални услуги и приетите за обслужване в социални учебно-професионални центрове и центрове за временно настаняване, центрове за настаняване от семеен тип, преходни жилища, защитени жилища, наблюдавани жилища и кризисни центрове. За тях осигурителната вноска се внася в размера, определен със закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за съответната година, върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Има още 9 категории лица, за които държавата носи ангажимент да заплаща осигуровките.

В допълнение към това всяка година Агенцията за социално подпомагане превежда на НЗОК средства по постановление на Министерски съвет № 17 от 2007 г. за извършена диагностика и лечение в ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ за болнична помощ (не в Спешна помощ, забележете) за лица, които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес.

Така, че ако обичат Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите да започнат да си говорят и да си решават проблемите без да се насаждат вражда и омраза, без да настройват едни граждани срещу други граждани, лекари срещу пациенти и пациенти срещу лекари.

 

Деница Сачева е директор на PR агенцията IntelDay Solutions. Занимава се активно с правозащитна дейност. Беше кандидат за депутат на коалиция "Десните". Коментарът е публикуван във фейсбук профила ѝ.