В момента всичко е в ръцете на прокуратурата и съда.

Така министърът на околната среда и водите Асен Личев отговори днес на депутатско питане относно казуса с „подпорната стена – хотел“ при Шофьорския плаж, озовал се в съдебна фаза след масово обществено недоволство, че мястото на практика се застроява с курортен комплекс, замаскиран като брегоукрепително противосвлачищно съоръжение. Въпросите на бургаския депутат от „Демокртична България“ Димитър Найденов бяха насочени към екоминистъра поради факта, че един от най-спорните моменти в сагата е моментът в който регионалната екоинспекция през 2017 г. е дала положително становище за изграждането на курортния комплекс, в т.ч. неговата първа фаза – въпросното съоръжение. Тогава инвеститорът (дъщерното на „Главболгарстрой“ (ГБС)  дружество „ГБС Турс“ посочва, че ще брегоукрепва с пилоти - подпорна стена.

Днес от парламентарната трибуна Найденов резюмира целия случай, като наблегна на нещо, което прокуратурата, която реши все пак да протестира строителните разрешителни, откри на по-късен етап – а именно, че не е спазен текст от Закона за опазване на околната среда, който изисква оценка за въздействието. И който гласи: „Необходимостта от извършване на ОВОС се преценява за инвестиционни предложения, касаещи крайбрежна дейност за борба с ерозията и крайбрежни съоръжения, които водят до изменение на бреговата линия, като изграждане на диги, вълноломи и други защитни морски съоръжения, с изключение на ремонт и реконструкция на тези съоръжения“.

Тоест, такава оценка през 2017 г. е трябвало да бъде направена, но вместо това от РИОСВ-Бургас заявяват, че такава не е необходима и одобряват не само бъдещия компекс „Алепу Вилидж“, но и неговото „продължение“ - „Алепу бриз вилидж“. Първият комплекс, този върху брегоукрепителното противосвлачищно съоръжение, е с площ от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м. Видимо „Алепу бриз вилидж“ ще близо двойно по-голям. Той съставлява „апартаментна сграда с жилища за сезонно ползване, сграда паркинг, сграда за персонала и зони за рекреация“ - по проект.

Днес депутатът от ДБ посочи, че докато тече този процес „МОСВ странно се държи като страничен наблюдател“ в този „знаков казус с привкус на корупция“. Найденов попита дали спрямо бившата шефка на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова (тихомълком преместена в мандата на ГЕРБ/“Обединени патриоти“ като титуляр на екоинспекцията в Хасково), наследничката й Детелина Иванова (освободена наскоро от Личев), както и Таня Манолова, подписала на практика разрешението за спорната подпорна стена в защитената местност „Алепу“, са били предприемани някакви дисциплинарни производства. Депутатът попита още дали юридическият съветник на РИОСВ-Бургас „опитва да се държи като защитник на инвеститора“ по време на съдебния процес, убеждавайки, че екоинспекцията си е свършила съвестно работата и получил ли е указания за това.

Но основният въпрос бе дали МОСВ поддържа тезата на държавното обвинение, че решението на РИОСВ за обекта е дадено в нарушение – защото не се е провела процедура по ОВОС за брегоукрепителното съоръжение.

„Твърдо да. Подкрепяме становището на прокуратурата“, обяви в отговор Личев.

И разказа как предшественикът му Емил Димитров-Ревизоро е разпоредил проверка по казуса – но чак след намесата на прокуратурата. По думите му МОСВ не е взело отношение след юридическо заключение, че решенията на екоинспекцията не могат да бъдат отменени. Затова оттам оставили държвното обвинение да протестира строителните разрешителни.

„Ами, нищо не са свършили. Затаило се е“, констатира служебният министър. 

По думите му „юристконсултът, в моя мандат, не е получавал такъв съвет“. Личев обаче не посочи ще провери ли как той участва в делото за „Алепу“ и ще получи ли „друг съвет“. Що се отнася до дисциплинарните наказания за все още служителките на екоминистерството, Личев заяви:

„Тласкате ме в дебрите на материя, която не ми е позната. Това е работа на прокуратурата“.

Той можел само да предполага дали преди 4 години те са нарушили закона.

Тоест, министърът обяви, че има ли виновни или не и каква ще е съдбата на „подпорната стена-хотел“ ще се реши от изхода по делото.

А междувременно от от Асоциацията на парковете в България обявиха, че министърът има основание и сам да „бутне“ стената. Искането се основава на задълженията на министъра по чл. 122, ал. 1, т. 2 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) да спира реализацията на планове и проекти, нарушаващи закона. Въпросният текст от закона гласи: „Министърът на околната среда и водите или определено от него длъжностно лице от състава на министерството спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон“. 

„Несъмнено е, включително и от официалните документи, че строежът край „Алепу“ е унищожил местата за размножаване на колония от пчелояди – вид, защитен от закона, и за който законът (чл. 38, ал. 1, т. 4) забранява унищожаване на местата за размножаване“ - се подчертава в искането, разпространено от асоциацията още през юни. А цитираният член от ЗБР гласи: „За животинските видове от приложение № 3 се забраняват: 4. увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция“. Пчелоядът фигурира в гореописаното приложение.

С други думи, според АПБ Личев има пълното основание да поиска спиране на проекта за противосвлачищното съоръжение (спряно сега заради делата), защото то е унищожило местата за снасяне на яйца на пчелояда, а инвеститорът да бъде задължен да възстанови първоначалния вид на мястото.

И докато сагата се точи, ГБС се отказа от проекта заради имиджови щети и го прехвърли на общинския съветник от Приморско Стоян Василев, който и до днес не е показал с какви средства го е закупил и за колко пари. На фона на имуществената му декларация, от която не става ясно да има финансова  възможност да го реализира. Но пък смени името му. От „Алепу вилидж“на „Антеа резидънс“.