“Демократична България” няма да приеме поканата на БСП за среща днес, на която да обсъдят може ли да се роди правителство с мандата на Столетницата, и избра да съобщи отказа си от ефира на Българското национално радио. По-късно от дясното обединение изпратиха и прессъобщение, преразказващо интервюто на съпредседателя им Христо Иванов за радиото, където той излага мотивите си.

“Тази среща просто няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен, и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова”, заяви Христо Иванов в предаването “Преди всички”.

Според Христо Иванов трябвало е да започнат разговори, преди президентът да връчи мандата, и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на държавния глава. 

“Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит”, казва Христо Иванов.

Радиоизявата на Христо Иванов провокира официално изявление на БСП, в което лидерката Корнелия Нинова упрекна индиректно представителите на ДБ, че се държат безотговорно в тази ситуация, но без да използва силни думи. 

"Идва COVID криза, болниците са препълнени, няма пари за лекарства. Има икономическа криза. Каква по-силна стратегия от фактите и кризите, които атакуват България? Или отиваме отново на избори, или проявяваме мъдрост и разум и правим редовен кабинет. Аргументът няма имена за министри не е аргумент. Ние ги каним, те да кажат. ДБ провалиха преговорите с ИТН, защото ИТН им предложи конкретни имена и те затова отказаха и се скараха”, каза Корнелия Нинова. 

Корнелия Нинова очаквано разкритикува ДБ за отказа им да разговарят за реализиране на третия мандат. Снимка Веселин Боришев

 

Попитана дали БСП ще покани отново ДБ на среща, ако получат подкрепа за кабинета от ИТН под една или друга форма, Нинова каза:

"Мисля, че ще сами ще дойдат."