Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова задържа вместо да подпише натрупаните наказателни постановления срещу трите електроразпределителни дружества (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про), а те имат давностен срок. Това заяви по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който беше министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски. 

Според наподния представител от левицата постановленията имат давностен срок и неподписването ги обезмисля.

Тази седмица изтичат голяма част от тези актове, ако не се връчат до днес, всичко приключва. Имам съмнения, че някой защитава ЕРП-тата. Искаме те да уважават институциите и да работат така както в собствените си държави. Тази ситуация поражда съмнения, че в ДКЕВР се защитават корпоративни интереси, каза Стойнев.

Вицепремиерът Томислав Дончев, към когото Стойнев отправи въпрос по случая, обяви, че е разговарял с Тодорова тази сутрин и тя го убедила, че работи в рамките на закона. Дончев се застрахова, че в момента не може да прецени каква е истината.

Той напомни, че с гледаните в момента промени в Закона за енергетиката се предвижда енергийният регулатор да се избира и контролира от Народното събрание, което ще промени ситуацията.

По време на правителството на Пламен Орешарски бе подета активна кампания от страна на ДКЕВР срещу трите ЕРП-та. Първо те бяха заплашени с отнемане на лицензите заради финансови прихващания за надбавката за зелена енергия, а след това бяха обявени резултатите от одит, според който ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про са извършили огромен брой нарушения през последните години. ДКЕВР дори бе изчислила, че актовете към тримата доставчици на ток могат да достигнат колосална сума от близо 2 милиарда лева.