Българският телеком А1 направи поредна демонстрация на възможностите на своята 5G мрежа у нас - този път с дрон. 

Устройството летя няколкостотин метра над Пловдивския панаир, управлявано през мрежите пето поколение. И "достави" един iPhone 13, за да демонстрира бъдещите възможности, които вече се тестват в някои държави - доставки чрез дронове.

Полетът бе автономен - чрез мрежата се зарежда дефиниран маршрут в дрона и той минава по него. Разбира се, през таблет подобен дрон може да бъде управляван и напълно ръчно.

Предимството на управлението през 5G е, че с толкова бърза мрежа подобна комуникация може да става не само през няколкостотин метра, както е при аматьорските дронове, или между 15 км. до 100 км., както е при професионалните, а през цели държави - стига да има покритие на 5G мрежата в тях, обясни пред журналисти Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1. При това заради високите скорости има минимално забавяне на подадените команди.

Това прави възможно бъдещото изграждане на мрежа за доставки на множество дронове в рамките на държава и между различни държави реална възможност. Те летят на практика по права линия с достатъчно висока скорост, че да доставят даден пакет от единия край на страната до другия за час-час и половина.

Красимир Петров разясни и в детайли защо А1 прекръсти своята 5G мрежа на "5G Ultra". По негови думи, множество оператори използват DSS технологията - Dynamic Spectrum Sharing, или съществуване на 5G и 4G на споделени честоти. Това води до малко по-висока скорост от старата 4G мрежа, но не е пълноценна мрежа от пето поколение.

"На хората обаче им излиза "5G" на телефона. Ние не искахме това. Целта не беше клиентите просто да видят един надпис, а да имат реално 5G преживяване", обясни той.

5G Ultra е пълноценна и самостоятелна мрежа, която не ползва LTE честотите (между 1800-2600 MHz), а е на свои 100 MHz около честотата от 3600 MHz. Това позволява реални скорости до 1589 Mbps (и теоретични над 2000).

В следващата година A1 предвижда да увеличи покритието на населението с 5G от 50,3% от българите до 67,2% от населените места. В момента мрежата е достъпна в 75 града и курорта в страната.

Ето и полетът на дрона днес: