Взимането на проби за COVID-19 от децата като вход за училище с т.нар. щадящи тестове няма да е стрес за тях, а самите тестове са лесни за боравене. Не по-трудни от тези, които 3/4 от България прилага в домашни условия.

Това коментира пред бТВ проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър, като показа и в ефир ккво представлява самият тест. 

"Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка. Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген", обясни тя.

По думите й за децата дори би било забавно да го правят.

"Тестовете не са стресиращи за децата, а за хората които ще ги вземат", допълни.

Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR, посочи още проф. Кожухарова. И обясни, че са като антигенните тестове, които имат валидност 48 часа, т.е. децата трябва да дават проби два пъти в седмицата.

Резултатът обаче излиза след 12 минути, като какво се случва с децата за това време не е ясно. Това е въпрос на организация на съответното учебно заведение, подчерта съветничката на министъра.

По повод въпроси на родители дали ще могат да помагат с взимането на пробите, това само от медицинските лица в училище ли ще се прави, трудно ли е взимането, може ли да се замърси пробата и пр., проф. Кожухарова посочи:

"Нека да си кажем истината в очите - 3/4 от България си купува тестове и се самотества вкъщи".

Не закъсняхме с мерките

"Не. Не закъсняхме с мерките. Толерансът беше много голям, считано от 2 септември до днешна дата", категорична бе съветничката на здравния министър.

Тя визира плана на здравните власти и какво се прави при навлизане на страната в червента зона, като на тази дата, посочи Кожухарова, беше първата заповед на здравния министър с налагането на голям брой ограничения. Цитира и т. 23, в която се казва, че тези ограничения може да не важат за човек със сертификат, преболедувал е и т.н.

"Това беше на 2 септември. Тогава се говореше не за зелени сертификати, а за това, е можеш да си продължиш дейността, макар е тя фактически вече е ограничена, когато имаш сертификат", подчерта проф. Кожухарова.

И допълни:

"На 19 октомври излезе втора заповед във връзка с попадането на България в тъмно червената зона и тук вече забранено почти всичко. Затваря се, затваря се, затваря се. Има само една предпоследна точка, която казва може да не затваряте, ако имате сертификат".

По думите й сега вече много хора са научили, че ваксината е нещо безопасно и нещо, което ти връща живота, съдейки по засиления интерес към имунизацията след въвеждането на сертификата. "Дори когато е късна, една ваксинация винаги е полезна. Трябва да се опитаме да се преборим така, че да си върнем живота". 

Четвъртата COVID вълна достигна пика

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната, посочи още проф. Кожухарова.

"Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. "Делта" вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора", заяви още тя.

Но бе категорична, че не децата са в основата на бързото разпространение на вируса.