Съветът на ЕС прие днес решение за частично спиране на прилагането на Споразумението между ЕС и Беларус за облекчаване на визовия режим.

Мярката е в отговор на продължаващата хибридна атака срещу Съюза, предприета от режима на Александър Лукашенко. Става дума за умишлено струпване на огромен брой нелегални мигранти по границите на страната с Полша, Литва и Латвия.

Спирането на прилагането обхваща разпоредбите, с които се премахват изискванията за документни доказателства, разпоредбите, уреждащи издаването на многократни визи, и тези за намаляване на таксите за кандидатстване за виза, когато те се прилагат за длъжностните лица, свързани с режима в Минск. Решението няма да засегне обикновените граждани на Беларус, които ще продължат да се ползват с предимства по силата на Споразумението.

Фон дер Лайен зове за нови санкции

„Призовавам страните-членки на ЕС окончателно да одобрят разширения санкционен режим срещу беларуските власти, - заяви по-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. - Беларус трябва да престане да рискува живота на хората. Инструментализирането на мигрантите с политически цели е недопустимо.“

Тя предупреди, че това цинично поведение няма да донесе успех на режима в Минск. Фон дер Лайен е разговаряла с ръководителите на трите засегнати държави членки на ЕС.

Тези дни зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас и върховният представител за външната политика Жозеп Борел ще посетят страните, откъдето идват и през които преминават мигрантите.

ЕС ще проучи и как да санкционира авиокомпании от трети страни, участващи в трафика на хора, предупреди председателят на Комисията. Това може да стане чрез вкарване в черен списък.

Мигранти от Близкия изток летят до Минск, след което с помощта на местните власти пристигат на границата с ЕС.

„Това е част от античовешкия и на практика гангстерски подход на режима на Лукашеко. Той лъже хората, злоупотребява с хората, заблуждава хората, като ги примамва в Беларус с фалшивото обещание да влязат лесно в ЕС“, коментира говорител на Комисията.

Полша прати 12 000 войници на границата

„Готови сме да защитим границите на Полша“, написа в туитър министърът на отбраната Мариуш Блашчак.

Той допълни, че в района на границата с Беларус са изпратени над 12 000 войници. Видеоклип на Министерството на отбраната във Варшава показа стотици хора от беларуската страна на границата.

Полша обяви извънредно положение в 3-километрова ивица в района и дори не допуска там журналисти.

Стотици мигранти се намират на границата, където тази нощ е била мразовита. Полската гранична охрана съобщи за около 800 мигранти от беларуската страна на оградата. Те са част от голяма група от близо 4000 мигранти, намиращи се в съседна гора.

Според говорител на полските специални служби в Беларус може да има до 12 000 мигранти.

Терористи идат към ЕС

От юли насам са идентифицирани най-малко 20 членове на радикални терористични групировки сред пресичащите източната граница с ЕС.

Това твърди пред „Политико“ анонимен високопоставен правителствен представител в Литва.

Това според него означава, че Брюксел трябва да действа бързо. Чиновникът не уточни дали в Минск знаят за миналото на тези хора.

Той не уточни и към кои терористични организации принадлежат идентифицираните мигранти. Франция и Германия нямат информация дали след влезлите от Беларус има терористи, допълва „Политико“.