Централната избирателна комисия даде разрешение за падане на имунитета на кандидат за депутат, за да бъде привлечен като обвиняем. Става въпрос за Величко Георгиев, кандидат в листата на "Патриотичен фронт" за 24 МИР в София, който бе заснет със скрита камера да признава, че е посредник в схема за уреждане с истински зелени сертификати на неваксинирани лица. 

Искането е на Софийската градска прокуратура чрез главния прокурор, а основанието: съучастие в извършването на умишлено престъпление, както и текст от Наказателния кодекс, който гласи:

"Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева".

Както Клуб Z писа, Георгиев стана обект на разследване на Нова тв, тръгнало от сигнал на бизнесмен, призовал хората да му пишат за измами със сертификатите, след като негов близък починал след контакт с мним ваксиниран. Така екипът стигнал до кандидат-депутата.

Пред скритата камера той признава, че е посредник в схема, при която срещу 300 лева или 450 лева, в зависимост от това дали поръчката е "бърза" или "бавна", урежда неваксинирани лица със съвсем истински документ.

На ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар - по собствения му раказ.

Георгиев твърди и, че работел със старша сестра, която през седмицата работи в столична поликлиника - в кв. "Люлин", а през уикендите - в мобилния пункт на мол. 

Разказва още, че се занимавал в тази дейност от лятото и стотици чакали и в момента за документа.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чието предложение е Георгиев за столичната листа, обеща той да бъде изключен от партията.