"Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам".

С тези думи членът на инициативата "Правосъдие за всеки", издигнала с инициативен комитет (ИК) Лозан Панов за президент - Емил Георгиев обясни с пост във фейсбук, че се разкайва за участието си в ИК. 

Георгиев уточнява, че се е включил в начинанието с убеждението, че издига "доказал се във времето борец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище". Но кампанията, проведена от екипа на все още председателя на ВКС, му показала, че е сгрешил. Според разказа му е липсвал диалог.

Изразяваните от Панов в публичното пространство тези, като тази за възможна комуникация с ДПС и "неясните и дори стъписващи тези" оставали нечути от екипа от няколко души около Панов, въпреки опитите от страна на част от инициативния комитет да даде "обратна връзка".

"Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея", завършва обаче Емил Георгиев.

Ето пълния текст на публикацията:

"Изборите минаха, резултатите са тук, време е за равносметка и тя не е приятна. 

Участвах в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов като кандидат в президентската надпревара. С убеждението, че издигаме доказал се във времето борец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище. Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил.

Не бях част от този екип, като това се отнася до почти целия инициативен комитет, може би с изключение на един-двама души от него.

Още в самото начало след регистрацията на кандидатурите в ЦИК дойдоха медийните участия с неясните и дори стъписващи тези. Разбрахме, че това са отправните точки на кандидата ни, които смята да разгръща и надгражда в своята кампания. Дадохме обратна връзка какви са преобладаващите обществени реакции на дотогавашните му изяви, особено след интервюто пред "Сводбодна Европа", помните там - със защитата на парламентаризма и неположените усилия за съставяне на коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Прие се само за сведение с мотива за оперативната самостоятелност на независимия кандидат, който сам определя всичко и съответно сам отговаря за всичко. Добре, си казахме, кандидатът ни е независим и следва да уважим волята му, щом е такава. Велислав Величков го и каза в свое участие в "Седмицата на Дарик". От там насетне каквото никой не ни поиска, не сме му и давали. 

Останалото го знаете. 

Ще видите и други становища, представящи ви фактите другояче. За мен е важно да ви дам своето. 

Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам. 

Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея".