Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова днес от Кения африканците да не губят бдителност, изправени пред нарастващите заплахи срещу демокрацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Кения е първият е етап от обиколката му в Африка.

Преди да разговаря с кенийския президент Ухуру Кениата, Блинкън се срещна тази сутрин с лидерите на кенийското гражданско общество, от които настоятелно поиска да дадат идеи как да се попречи на "лошите играчи" да поставят на изпитание демократичните институции.

През последното десетилетие станахме свидетели на това, което някои наричат "рецесия на демокрацията", каза той на срещата, в която участваха правозащитници, наблюдател на избори и синдикален лидер.

"Дори динамични демокрации, като Кения, са подложени на натиск, особено в период на избори", подчерта ръководителят на американската дипломация. "Тук видяхме същите предизвикателства, каквито виждаме в много други части на света: дезинформация, политическо насилие, сплашване на избиратели, корумпиране на избиратели", добави Блинкън.

Наблягайки на темите, които са постоянни за администрацията на президента Джо Байдън, Блинкън изтъкна по-специално заплахите за свободата на медиите и корупцията, които подкопават демокрацията.

Държавният секретар призна, че тези заплахи не щадят и САЩ, където на 6 януари множество привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп нападнаха сградата на Капитолия във Вашингтон, в опит да отменят изборните резултати, довели Байдън в Белия дом.

"САЩ не са имунизирани срещу това предизвикателство", каза Блинкън. "Видяхме до каква степен може да е крехка собствената ни демокрация".

Кения е една от най-старите съюзнички на САЩ в Африка и привилегирован партньор на администрацията на Байдън.

Президентът Кениата беше първият африкански лидер, поканен от Байдън в Белия дом. Изборите в Кения, където следващият вот за държавен глава е предвиден за 2022 г., редовна са белязани от смъртоносно насилие.

Като част от африканската си обиколка Блинкън ще посети също Нигерия, най-голямата по население държава в Африка. Нигерийските власти са критикувани от Вашингтон за отношението им към човешките права. Най-пресният пример е октомври 2020 г. когато протестно движение бе потушено с полицейски репресии.

Блинкън ще завърши обиколката си с визита в Сенегал, смятан за пример за демократична стабилност в Африка.